HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Dr. Mészáros János: Érdemkeresztes karatéka

2009. április 15. (szerda) 13:32
 

Jogászként és sportvezetőként is sikeres ember dr. Mészáros János, akit sporttevékenysége elismeréseként Sólyom László köztársasági elnök március 15-e tiszteletére a Magyar Köztársaság arany érdemkeresztjével tüntetett ki.

- Jogászként dolgozik, mellette a Magyar Karate Szövetség elnöke, a Nemzeti Sportszövetség alelnöke. Marad ideje a karatézásra is?

[1_180] MeszarosJanos.jpg- Viszonylag jó csapatok állnak mögöttem, szerencsére erős a családi háttér is. Karatéra is van időm, persze nem napi két-három edzésre, mint húsz évvel ezelőtt. De azért rendszeresen edzem magam, kora reggel, vagy késő este. Igyekszem tartani a formám. Elveszteném a hitelességem, ha nem tudnám megcsinálni azt, amit mástól elvárok. Csütörtökönként ugyanis a mesterek és oktatók tréningjét vezetem.

- Manapság rengeteg a sport és egyéb szabadidős tevékenység. Mennyire népszerű a karate régiónkban?

- A foci mögött, az élcsoportban vagyunk. Nem akarok senkivel vitába keveredni, a számok magukért beszélnek: a megyében úgy két- háromezren karatéznak, országosan ötven-hetvenezren, ebből mintegy hatezer a versenyző.


- Milyennek tartja manapság a sport nimbuszát, támogatottságát?

- Leegyszerűsítve sajnos azt kell mondanom, a magyar sport a rendszerváltás vesztese, a helyzete sokat romlott. Gond van az intézményi háttérrel, sok sportlétesítményt eladtak, plázák épültek a helyükre. Ahol megmaradtak, ott sem biztos, hogy a háttér megfelelően biztosított, hogy a fiatalokat be tudják vonni az aktív sportolásba. Ez részben meglátszik az élsportunk eredményességén is.

- Hogyan lehetne javítani ezen?

- Meg kell teremteni az iskolai, órán kívüli sportfoglalkozások feltételeit, hogy fizikálisan és szellemileg egészségesebb generáció nőjön fel. Ezt nagyon komolyan veszi a Nemzeti Sportszövetség. Sajnos nincs egységes sportlobbi. Pedig, ha ez létrejönne, akkor nagyon erős közeg lenne, hiszen szinte mindenki rokonságában sportol valaki. A Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen azon dolgozunk, hogy ez megvalósuljon.

Vissza