HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Húsz éves az idősek otthona Szerencsen

2009. október 3. (szombat) 12:56
 
A B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat szerencsi Idősek Otthona a hétvégén tartotta az intézmény fennállásának 20. éves jubileumi ünnepségét, egyben sor került az Idősek Hetei Rendezvénysorozat megnyitójára.

 

[6_300] idosnap 01A programsorozat ökomenikus istentisztelettel kezdődött, majd Kovács Istvánné jelenlegi és Gulyás Károly egykori intézményvezető emlékezett az elmúlt két évtized eseményeire. Kovács Istvánné - aki a napokban kapta meg a Parlamentben Herczog László szociális és munkaügyi minisztertől az „Idősekért Díjat” - megjegyezte beszédében, hogy a mindennapi munkához rendkívül jó irányvonalat kapnak a felsőbb vezetőktől, de a tényleges, az ápolást szolgáló munkát nekik kell kitalálniuk, olyan jót igyekeznek prezentálni az idősek és az ellátottak számára, amik a nap huszonnégy órájában biztosítják a családias légkör hangulatát.

Elismerések nélkül

[2_300] idosnap 03Koncz Ferenc a B.-A.-Z. Megyei önkormányzat alelnöke a jubileum, illetve az idősek világnapja alkalmából mondta el gondolatait. – A két évtizede működő idősek otthona leginkább azon embertársainknak viseli gondját, akik egyedül, támasz nélkül maradtak. Az itt dolgozóknak pótolniuk kell a családot, és hogy mennyire eredményesen teszik ezt, azt a kialakult hangulat, a közösen, már-már játékosan eltöltött órák is bizonyítják. Sajnos társadalmunk semmilyen módon nem becsüli, nem értékeli a gondozók erőfeszítéseit, akik előtt kalapot kell emelni – hangsúlyozta Koncz Ferenc. Tamás Barnabás a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés Szociális és Gyermekvédelmi Bizottságának elnöke kiemelte beszédében, hogy az idősek igénylik azt a gondoskodást, amely az anyagi szűkösség előtt is meg volt. – Egy percig sem szabad mutatni, milyen nehézségek árán lehet egy ilyen intézményt működtetni – fogalmazott Tamás Barnabás. – Minden elismerésem azon emberek felé, akik a szociális ágazatban megpróbálnak tenni valamit, akiket nem a pénz motivál elsősorban, hanem a szeretet, az emberiesség.

Nem csökkent a színvonal

[4_300] idosnap 06Dr. Kovács János, a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat Hivatalának főjegyzője „Otthont teremteni a pénzügyi lehetőségek tükrében” című előadásában az anyagi körülmények egyre fokozódó nehézségeire világított rá. – A szerencsi otthon esetében nem történt színvonalcsökkenés, és bízom abban, az elkövetkezendő időszakban sem szenved hiányt. Amikor a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat 2000-ben átvette Szerencs Önkormányzatától az intézményt, mintegy százhetvenmillió forint volt az otthon bevétele. Mára ez az összeg háromszáznyolcvanmillióra emelkedett. Amíg 2000-ben hétszázalékot tett a költségekhez az akkori fenntartó, ez 2008-ra huszonegy százalékra emelkedett, ami azt jelenti, növekedett a fenntartó ráfordítása. Ebből következik, hogy csökkent az állami támogatás, a térítési díj, még akkor is, ha az érintett a kifizetendő pénz növekedését érzékeli. [12_300] idosnap 05A szociális ellátórendszerünkhöz egymilliárd forintot teszünk a költségvetésből minden éven, ami óriási összeg, persze ez a szám nem csak a szerencsi, de minden, hasonló jellegű intézményünkre vonatkozik – mondta Kovács János, aki hozzátette, hogy a megyei önkormányzat a nehézségek ellenére sem hátrál ki a finanszírozásból, ugyanis szívügyének tekinti az élettapasztalatokkal, bölcsességekkel rendelkező, ugyanakkor ellátást igénylő idősek segítését. A megnyitó végén a megyei önkormányzat részéről elismerő okleveleket, ajándéktárgyakat adott át Koncz Ferenc azon munkatársak számára, akik az alapításától az intézményben dolgoznak. Az Idősek Hetei Rendezvénysorozat bővelkedik eseményekben, a szerencsi otthon lakói főzőversenyeken, szüreti vígasságon, egyházi rendezvényeken, különböző kulturális programokon vesznek részt október első felében.

[0_960] idosnap 01

[6_960] idosnap 01

[8_960] idosnap 02

[2_960] idosnap 03

[9_960] idosnap 04

[12_960] idosnap 05

[4_960] idosnap 06

[11_960] idosnap 07

[7_960] idosnap 08

[10_960] idosnap 09

[3_960] idosnap 10

[1_960] idosnap 11

[5_960] idosnap 12

- SfL -

Vissza