HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Borünnep a Sátor-hegy alatt

2010. szeptember 21. (kedd) 11:31
 
A Tokajhegyaljai borvidék északnyugati csücskében, a híres Sátor-hegy alatt, Abaújszántón szeptember 25-én rendezik meg a X. szüreti fesztivált! Lesz mulatság, felvonulás, jó étel és természetesen ital, no meg borlovag avatás! A sok évszázados szőlész-borász hagyományokkal rendelkező településen komoly múltja van a szürethez kapcsolódó vigaszságnak is. A szőlőhegyen hagyományosan a szüret az éves tevékenység befejező- és egyben a legnagyobb munkafázisa.

 

[1_960] Abaujszanto5.jpg

A jól végzett munkát pedig kellőképpen meg is ünnepelték: szüreti felvonulással, kapásbállal és sok-sok, a szőlőműveléshez kapcsolódó vidám eseménnyel. A világháború után az erőltetett iparosítás korában sok máshoz hasonlóan ez a hagyomány is feledésbe merült. Azonban az utóbbi években ismét kezdi visszanyerni régi értékét a szőlő és bortermelés, egyre többen foglalkoznak minőségi borok előállításával.

[4_960] Abaujszanto3.jpg

A szántói hagyományos, színpompás, közel 300 résztvevős szüreti felvonulás feleleveníti a régi szüreti hagyományokat, ilyenkor daltól, zenétől hangos a „szántói híres utca” (Körösi parti pincesortól az Arany János úti Pincesorig). A nap a zenéé, a néptáncé, bemutatkoznak helyi és meghívott amatőr művészeti csoportok. A fesztivál egyik legfontosabb eseménye a tiszteletbeli borlovag avatás.

[2_960] Abaujszanto6.jpg

A helyi Szent Ivó Borlovagrend célja, hogy megmutassa a világnak Tokaj-Hegyalja legszebb fekvésű települését és a fölötte magasodó Sátor-hegyet, népszerűsítsék a kitűnő minőségű borokat. A Vikidál Gyula énekes, Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó által fémjelzett hírességek társaságához információnk szerint az idén ketten csatlakoznak, egy helyben és egy országosan ismert személy.
A szüreti nap keretén belül a szántói bortermelők kiváló borait kóstolhatják és vásárolhatják meg a zamatos ízek szerelmesei. A vendégek nemcsak a színes programokban lelhetik örömüket, hanem élvezhetik a környék tiszta levegőjét, a gyönyörű tájat és a napsugárban fürdő lankák finom nektárját, Hegyalja kincsét, a szántói borokat.
A szüreti nap zárásaként könnyűzenei koncert és szüreti bál várja az érdeklődőket.

Vissza