HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Új vezető az ÉRV élén

2010. november 11. (csütörtök) 17:34
 
Ritter Géza az új vezérigazgatója...

...október 15-től az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) ZRt.-nek. A 47 éves szakember 1988 óta dolgozik a víziközmű-szolgáltatás területén. A vezérigazgatót tapasztalatairól, terveiről kérdeztük.

Hol és mivel foglalkozott eddig?

1988-tól 1996-ig a Fővárosi Csatornázási Műveknél dolgoztam technológusként, illetve az ottani pályafutásom végén főtechnológusként. 1996-tól Miskolcon a Keviterv Plusz Kft.-nél irányító tervezőként, és a Mivíz ZRt.-nél tervezőként dolgoztam. Időközben saját céget is alapítottam, ami szintén víziközművek tervezésével, tanácsadással, később üzemeltetésével foglalkozott. Az ÉRV ZRt.-t megelőzően pedig a szikszói Szikszóvíz Kft.-nek voltam az ügyvezetője.

Még nincs egy hónapja, hogy átvette az ÉRV Zrt. irányítását milyenek az első tapasztalatai?

Az ÉRV akkora víziközmű-szolgáltató, amely igazából csak belülről látható át. Kívülről csak tevékenységének hatásait tapasztalhatja meg az ember. Az biztos, hogy remek kollektívára bukkantam. A vezetők szaktudása – beleértve a felső- és az alsóbb szintű irányítókat is – magas színvonalú. Igazából nem is nagyon kellett személyi kérdésekben dönteni, egy-két elkerülhetetlen intézkedés kivételével. További elbocsátásokat nem tervezünk, nem ez a cél.

Várható változás a társaság felépítésében, struktúrájában?

Igen, mindenképpen, hiszen az ágazatban a tulajdonosi, illetve a működtetési viszonyok rendezése is rendkívül sürgető. Ezzel kapcsolatban olyan kihívások merültek, illetve merülnek fel, amelyek orvoslásához a jelenlegi szervezeti struktúrán célszerű változtatni. A stratégia kialakítására és végrehajtására nagy hangsúlyt kívánunk helyezni, melyben kiemelt szerepe lesz a PR kapcsolatok építésének.

A szolgáltatási terület marad?

A stratégiai célok közé tartozik a szolgáltatási terület bővítése. Ez nyilván nem egyszerű, azonban a távlati elképzelés – a szaktárca szándéka szerint is – az, hogy az üzemeltető cégek számát radikálisan csökkenteni kell az országban.

Hogyan alakulnak majd az árak?

Rövidtávon a víziközmű ágazat árképzésében kisebb mértékű áremelésben gondolkodnak. Az ÉRV egy állami tulajdonú társaság, így meghatározó a tulajdonos véleménye. Középtávon viszont látok elmozdulást, és úgy gondolom, egyre nagyobb szerepet kap majd az árképzés területén az ivóvíz ellátás szociális oldala.

Vissza