HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

Mester Tamás: „A zenélés a legjobb játék”

2010. november 11. (csütörtök) 17:24
 

Pályafutását a Step együttesben kezdte, és eltöltött zenéléssel Dream Team nevű zenekarával néhány évet Franciaországban is. Hazatérése után megalapította a Mester és tanítványai zenekart, szerepelt az Elizabeth című musicalben, körülnézett az Amerikai Egyesült Államokban, majd 2006-ban szólóalbumot adott ki. Két éve zenésztársaival megalapította a Jack Jack zenekart, hét hétre összeköltöztek, hogy ez alatt felvegyenek egy nagylemezt, próbáljanak egy koncertre, miközben a munkálatokról zenés filmet forgattak. Mester Tamást hetek óta a Megasztár 5 zsűritagjaként láthatják a televíziónézők. A zenészt telefonon értük utol.

- Amióta hat évesen elkezdtem gitározni, azóta ez a kedvenc elfoglaltságom. Sokáig klasszikus gitároztam, így kezdődött el a zenei pályafutásom – emlékezett vissza a kezdetekre.

- Zeneileg kitől vagy miből tanult a legtöbbet?

- Eleinte kottából játszottam klasszikus darabokat, és sok országos versenyt is megnyertem. Aztán 14 éves koromban apukám eltiltott a gitározástól, ami tulajdonképpen jogos volt, ugyanis nagyon rosszul tanultam. Csak a spájzba beszökve tudtam gitározgatni, akkor már a Beatles volt a kedvencem és én is Paul McCartney, vagy John Lennon akartam lenni.

- Az édesapja nem akarta, hogy zenész legyen?

- Egy darabig nem akarta, de aztán belenyugodott. Egyébként nekem elváltak a szüleim, sokat voltam anyukámmal, inkább ő nevelt. Illetve ide-oda mentem a szüleim között, aztán elég gyorsan kialakult a saját verzióm az életről, mert ők eléggé szélsőségesen mást képviseltek.

- El tudja képzelni, ha nem lett volna a zene, milyen más szakmát választ?

- Nem (jött a válasz gyorsan és nagyon határozottan). A zenélés a legviccesebb, a legjobb játék. Az, hogy mihez lenne még kedvem, más kérdés. Valamilyen más művészetet tudnék még elképzelni magamnak. Például nagyon szívesen filmeznék. A művészek álmokat próbálnak meg eladni, és minél több érzékszervre hat valami, annál érdekesebb és komplexebb az a tevékenység. A film számomra valami ilyesmi, persze ennek ellenére még mindig a zene a szívügyem.

- Amerikában is élt, és ott modellkedett is…

- Nem volt ez olyan hosszú pályafutás, körülbelül egy hétig tartott. Természetesen nem ezért mentem Amerikába, a zene volt a fő cél. Ki akartam próbálni magam, hogy a tudásom igazából mire elég. Aztán elfogyott a pénzem. Ekkor elmentem egy modell-ügynökségre és azonnal kaptam munkát. A fotóm meg is jelent egy magazinban és nagyon boldog voltam, hogy ebből el tudom tartani magam. Csak akkor lepődtem meg, amikor megláttam a képaláírást: a kiöregedett rocker. Na, akkor abba is hagytam a modellkedést.

[1_960] MesterTamas.jpg

- Pályája során zenélt zenekarban, énekelt szólóban, szerepelt musicalben, a Jack Jack-kel filmet is forgatott. Melyik az igazi Mester Tamás?

- A művésznek mindig a következő alkotása a szívügye. Kicsit olyan lehet ez, mint a gyerekszülés. Azzal a különbséggel, hogy amikor az alkotás kész, a művész magára hagyja, és az önálló életet kezd élni. Visszamenőleg nem gondolok bele, hogy melyik a kedvencem. Mindig az életem fő művén dolgozom és az a fontos.

- Miért döntött úgy, hogy második alkalommal is vállalja a zsűrizést a Megasztárban?

- Én inkább megfordítanám a kérdést: miért ne? De hogy konkrétan mi az oka, hogy én ezt szeretem csinálni? Örülök, hogy megpróbálhatom a véleményemmel befolyásolni és az angolszász irányba terelni a popzene közönségét. Szeretném, ha a médiumok elfogadnák, hogy magyar zenészek angolul énekelnek saját dalt, azért hogy kinyíljon egy világ.

- Ha kezdő zenész lenne, vállalná a Megasztár-megmérettetést?

- Abszolút, persze. Főleg, hogy ma Magyarországon nincs túl sok lehetőség megmutatni a zenei tehetséget. Ezek a tehetségkutató műsorok szerintem jót tesznek az országnak. Sokan mondják, hogy egy ilyen pici ország nem bír el ennyi előadót. De az legyen a legnagyobb bajunk, hogy sok jóból kell választanunk.

Dávid Ildikó

Névjegy

Mester Tamás:  1970. augusztus 4. Budapest

Kedvencünk kedvencei

könyv: Richard Bach: Illúziók
film: Amadeus
zene: Adam Lambert
hobbi: a semmittevés
étel: minden ami vega
ital: rózsavizes limonádé

Vissza