HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Spider: Príma speciális mentők

2010. december 9. (csütörtök) 20:01
 

Eltűntek keresésétől a különleges hegyi baleseteken át az edelényi gátszakadásig számos helyen találkoztunk már a miskolci Spider Mentőcsoporttal. Az áldozatos, önkéntes munka elismeréseként megyei Príma díjat adományoztak a csoportnak. Lehóczki László vezetővel beszélgettünk.

- Annak idején űrhajósok, tűzoltók, vagy focisták szerettek volna lenni a gyerekek, hogyan lett speciális mentő?

- Kiskoromtól kutyáztam, szinte a szőrébe kapaszkodva tanultam meg járni. Sportkutyázással indult, vadászkutyákat neveltem, amelyek fontos feladata a keresés. A sebzett vad viselkedése pedig hasonlít az agyvérzést kapott emberére. Egyszer Csibi Károly, a Polgári Védelem akkori vezetője megkeresett, próbáljuk meg keresőkutyák képzését, mert sosem lehet tudni, mikor lesz rá szükség. Német, svájci tapasztalatokat hasznosítva a lyukói kutyakiképző bázisán kezdtünk el dolgozni 1992-ben, úttörő jelleggel, 1996-ban létrejött a Magyar Katasztrófakutyás Egyesületet. Aztán rájöttünk, hogy nem elég megtalálni az embereket, sokszor speciális felkészültség vízi, alpin, barlangi ismeretek szükségesek a kimentésükhöz. Így lettünk speciális mentők.

[2_960] Spider1.jpg

- Mégis egy kutyáról, nevezetesen Mancsról váltak ismertté…

- Mancs különleges volt, örülök, hogy példakép, a védjegyünk lett. Ahol dolgozott ott megjelent a média, és élesben, a helyszínről közvetítettek, nem pedig arról szólt a történet, hogy Lehóczki László nyilatkozik…

- Milyen eredményességgel dolgoznak?

- Éves szinten száz fölött van a riasztásaink száma. Ha be lehet határolni a területet, és valóban ott van a keresett személy, akkor 99 százalék, hogy megtaláljuk.

- Mindezt teszik munka mellett, az állampolgárok, cégek adományaiból, miközben például Szlovákiában profikból áll a hegyimentő szolgálat.

- A támogatások megadóztatásával eltűntek a nagy szponzorok. Erre most újra lehetőség van és szükségünk is lenne rá. Nagy tisztelettel köszönjük az 1 százalékos felajánlásokat, de ez csak a működéshez elég, a fejlesztésre már nem. Szeretnénk mi is a professzionalizmus útjára lépni. Nagy megtiszteltetés volt számunkra a Borsodi Príma díj. A mondás szerint saját hazájában ismerik el a legnehezebben az embert, ezért különösen büszkék vagyunk rá.

[1_960] Spider2.jpg

Vissza