HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Komlóska - program az összetartozás fényében

2010. december 7. (kedd) 20:15
 
A Zempléni Gondolatok c. előadás-sorozat vasárnap ért véget az idei esztendőben.



[8_180] tolcsvay 02A program keretén belül a kisközségbe látogatott Halász János a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára, valamint Tolcsvay László zeneszerző-előadóművész. A ruszin nemzetiségi település rendezvénye a „Cum Deo” jegyében zajlik minden hónap első vasárnapján, így a programon először parakliszt, Mária ájtatosságot tartanak, mely a Szent Istváni felajánlás megismétlése: Nemzetünk, közösségünk, családunk felajánlása a Szűzanyának.
December 5.-én Kovács János B.-A.-Z. Megye főjegyzője elmondta a zempléni község görög katolikus templomában, hogy a rendezvénynek üzenete van, az államtitkár interpretálása egy ténykedő, az emberek gondjaira figyelő országra vonatkozik. – Az elmúlt időszakban sokan dolgoztak olyan területeken, amelyekhez nem értettek, illetve ha értettek valamihez, akkor azt nem gyakorolták. A jelenlegi Kormány – érzékeltetvén hogy új időszámítás kezdődött az országban – nem csak a szavak, de a tettek szintjén is lép a kistelepülések érdekében. Egy éve, amikor Köteles László polgármesterrel útjukra indítottuk a Zempléni Gondolatokat azt reméltük, hogy (meg)hallgató fülekre találnak problémáink, és ez - az ország vezetését nézve – nem maradt remény, az első lépések megtörténtek – fogalmazott Kovács János.

Amit elvettek, vissza kell adni!

[4_180] tolcsvay 03Halász János államtitkár mondatai igazolták az elhangzottakat. Beszédében kitért az egészségügy, a munkahelyteremtés, az oktatás, egyáltalán az ország általános gondjaira, és hosszan beszélt a kistelepülések saját problémáinak megoldásáról. Felhozta a kisposták, a gyógyszertárak, a kisiskolák, vasúti szárnyvonalak (stb) helyzetét, külön aláhúzva és részletezve, hogy máris sokat tett a Kormány a kistelepülések megtartó erejének növelése érdekében. [11_180] tolcsvay 04Kiemelte, hogy az apró falvak számára mindent vissza kell adni, amitől az előző ciklus politikája megfosztotta őket. A program végén Tolcsvay László (Tolcsvay Trió, Fonográf együttes) saját szerzeményeiből adott elő olyan dalokat, amelyek egy kicsit az összetartozásról, a hazafiasságról, és – a közelgő Karácsony kapcsán – a szeretetről, az egymás iránti tiszteletről szólnak. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Hidegh Imre a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat Oktatási és Közművelődési Főosztályának vezetője.

[6_960] tolcsvay 05

[2_960] tolcsvay 06

[5_960] tolcsvay 07

[14_960] tolcsvay 08

[10_960] tolcsvay 09

[1_960] tolcsvay 10

[3_960] tolcsvay 11

[12_960] tolcsvay 12

[7_960] tolcsvay 13

[9_960] tolcsvay 14

[13_960] tolcsvay 15

- SfL -

Vissza