HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

14 nap

2007. október 2. (kedd) 09:46
 
Vélemény és kommentár – ahogy rovatunk vendége látja az elmúlt 14 napot, benne a híreket, politikai és közéleti eseményeket. Egy napló, amelyben a társadalmi, politikai kérdések boncolgatása mellett természetesen felvillannak személyes élmények, bosszúságok is. Mert ugye egyetértenek: csak ezekkel a személyes történésekkel együtt teljes a mögöttünk hagyott két hét.

 

Rovatunk első naplóírója Koncz Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke.

Megnyugodtam és felháborodtam – két szóval így írhatnám le az elmúlt tizennégy nap számomra legmeghatározóbb élményét. Megyénk franciaországi testvérmegyéjének meghívására néhány napot Metz tartományban tölthettünk, és a látogatás kapcsán ez a kettős érzés kerített hatalmába. Hogy miért nyugodtam meg? Azért, mert láttam, hogy egy ország előtt van a miénktől gyökeresen eltérő, más út is. Láttam, hogy igenis lehet úgy kormányozni, hogy a választott vezetők azokat szolgálják, akiknek a hatalmukat köszönhetik, vagyis országuk polgárait. Döntéseiknél országuk érdekei állnak első helyen, védik iparukat, a francia kisvállalkozásokat, támogatják a hazait, hogy az emberek boldoguljanak, haladjanak, jól érezzék magukat hazájukban. Utunk során láttunk gyönyörűen művelt földeket, úgy tűnt, szinte minden négyzetmétert hasznosítanak, még a körforgalmakban is szőlőt termesztenek a kinti gazdák. A réteken húsmarha csordák legeltek, és hangulatos falusi kisvendéglők várták a betérőket, olyanok, amelyek nem nagyon láttak HACCP szabványt. (Nálunk ezeket a túlbuzgó szabálykövetők már bezáratták volna.)

Miért háborodtam fel ezek után szinte azonnal? Mert párhuzamot vontam a hazai viszonyokkal. Nézzük szűkebb pátriámat, Szerencset, ahol most két multinacionális nagyáruház telepszik le, és a hírek szerint bejelentkezett két barkácsáruház is. A helyi politika azt szajkózza, munkahelyeket teremtenek. Jól hangzik, de nem látják, hogy kiskereskedők tucatjai mennek tönkre szinte azonnal, családok megélhetése válik semmivé? Hol van itt a kisvállalkozások védelme, a hazai támogatása? A vidék megtartóerejének növelése? Mert a megtartó erőhöz kevés az áruház, ahhoz termelő cégek kellenek. Csak ezek adhatnak biztonságot. De vegyük a tájegység jelképét, a szőlőt. Amíg a franciák minden talpalatnyi helyet kihasználnak, addig nálunk a mostani, szüret környéki munkaügyi büntetésekkel – indirekt módon – az ültetvények kivágására biztatják a tulajdonosokat. De kérdezhetném azt is, hol vannak a mi tehéncsordáink? A földek parlagon, az istállók üresek. És Szerencs és környéke olyan, mint cseppben a tenger, tökéletesen mutatja az országban uralkodó kaotikus viszonyokat, a gazdasági, társadalmi hanyatlást. Hát ezért háborodtam fel!

Vissza