HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Fesztivál a szalonna és a szamorodni találkozására

2011. április 11. (hétfő) 11:21
 
Második alkalommal hirdeti meg a Tokaj-hegyaljai Történelmi Borút Egyesület Tállyán a „Szalonna és a Szamorodni Találkozása Fesztivált”.

Mindennapi kenyerünk, szalonnánk és borunk ünnepe Tállyán

A rendezvényt május 7-én, szombaton tartják. Az egyesület célja, hogy e két egymáshoz illő magyar termék „találkozzon”, és hírnevük, rangjuk nőjön. A magyar szalonna alapvető fontosságú népélelmezési anyag volt a mezőgazdasági munkákban részvevők számára. Az idők folyamán többféle elkészítési és tartósítási módja alakult ki és sokféle felhasználási változata szerepel a vidéki konyhákban. Másféle szalonnákat készítenek és szeretnek az Alföldön, másféléket a Mezőségben, a Nyírségben, az Őrségben, a hegyvidékeken, másokat a Felvidéken és Erdélyben. A sok-sok előállítási, tartósítási forma a régi Magyarországon szalonna kultúrát hozott létre, ami mára már csaknem teljesen feledésbe merült. Bár egyes vidékeken – főleg a mangalica fajtájú – zsír és szalonna sertések, ismételt elterjedésével ez a szalonna kultúra kezd újra népszerűvé válni.

[1_960] Szalonna.jpg

A Tokaj-hegyaljai Történelmi Borút Egyesület Tállyán éppen ezért úgy gondolta, hogy teret és alkalmat kínál ennek az újjáéledési törekvésnek, és meghirdeti II. Szalonna és Szamorodni Találkozása Fesztiválját. A szervezők a fesztiválon – tehát május 7-én – kiállításra, bemutatkozásra, sőt értékesítésre alkalmas 4 négyzetméteres pavilont biztosítanak a Palota Borház zárt udvarán azoknak a kiállítóknak, akik szalonnáikat és száraz szamorodni borukat kívánják bemutatni, kóstoltatni, ill. árusítani. Azoknak, akik csak szalonnát, vagy csak szamorodnit tudnak bemutatni, közös pavilont ajánlanak.

Kísérőprogramok

A rendezvény alkalmával természetesen szalonnával és szamorodnival kapcsolatos vetélkedőt, szalonnasütő és szalonnás ételfőző bemutatót, sőt a gyerekeknek szalonna sütési gyakorlatot is tartanak. Az igazi szalonnás-szamorodnis tállyai hangulatot, a helyi és meghívott Népdalkörök és vendégelőadók bordalai teszik teljessé.
Bővebb információ: Homoky András 06-30-249-1888

Vissza