HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Reneszánsz Kavalkád Diósgyőrben, a királynék várában

2011. május 12. (csütörtök) 09:22
 
Mátyás király kora elevenedik meg május 21-én, szombaton Diósgyőrben. Az impozáns várat a korabeli krónikák a „királynék jegyruhája”-ként emlegették, mivel a kor szokása szerint az ifjú ara fényűző jegyajándékaként szolgált. Délelőtt 11 órakor kezdődik a magyar király és felesége, Aragóniai Beatrix látványos bevonulási ceremóniája.

Hamarosan élettel telik meg a királyi palota és kezdetét veszi az egész napos reneszánsz kavalkád!

[1_960] MatyasKiraly.jpg
A Diósgyőri Várfesztivál hagyományos szezonnyitó rendezvényén az uralkodót korunk „Mátyás királya”, Helyey László Jászai-díjas színművész; Beatrix királynét Seres Ildikó, szintén Jászai-díjas színművész, a Miskolci Nemzeti Színház primadonnája jeleníti meg. Mátyás kedvenc udvari bolondjait megszokott módon a két rettentő tréfamester, Szőke András és Badár Sándor alakítja. Beckó és Mujkó állandó csínytevései rengeteg galibát okoznak a királyi udvarban, mindez természetesen a közönség legnagyobb örömére szolgál. A késő délutánig zajló program az egész családnak nagyszerű szórakozást, tartalmas szombati kirándulást ígér. Lovagi bemutatók, udvari zenészek gondoskodnak a kitűnő hangulatról. Az aprónépeket egész nap kézműves utca, vadászgörény találkozó és simogató, középkori játékok és „fegyvertapogató” várja. A „Diósgyőri kutyavásár”-ban gazdátlan kutyusokat lehet örökbe fogadni. A férfiembereket és a fehérnépeket a programok mellett udvari ínyencségek, hűs borok és habzó sereskorsók csábítják egy-egy kóstolóra. Kedvünkre válogathatunk a különféle középkori vásárfiákból is: a kirakodóvásárban többek között korhű ruhákat, ékszereket, tűzzománcból és ásványokból készült csecsebecséket, kupákat, bájitalokat, sárkányfüvet árulnak.

[2_960] Bolond.jpg

A reneszánsz udvar megteremtésében közreműködnek:
Sub Rosa zenekar, Pavane zászlóforgatók, Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend, Kóbor Lovagok, Art Kommandó Interaktív Színpad, Borsodi Csepűrágók, Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány, Fügedi Márta Népművészeti Egyesület, Szerencse Háza Reneszánsz Kaszinó, Gasztonyi Dániel királyi solymász és még sokan mások.

Családi akció:
10 ÉVEN ALULI GYERMEKEKNEK A BELÉPÉS DÍJTALAN!
Belépő 10-14 éves korig 900 Ft, teljes árú belépő: 1300 Ft
Információ: www.diosgyorivar.hu Tel: 46/ 533-355

Megközelítés:
A Diósgyőri vár Miskolc belvárosától Lillafüred felé fordulva, a Bükk keleti lábánál várja az autóval érkezőket. Megközelíthető a Tiszai pályaudvartól 1-es villamossal (villamospótlóval), vagy 1-es, 1/A-s autóbusszal is. A Várfürdő mellett ingyenes fesztiválparkoló áll az autósok rendelkezésére (Tapolcaréti parkoló).

(X)

Vissza