HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Vendégségbe hív a legmagasabban fekvő település

2011. június 20. (hétfő) 13:56
 
Bükkszentkereszt gazdag programkínálattal várja a turistákat július első hétvégéjén. Bükkszentkereszt Magyarország egyik legmagasabban elhelyezkedő települése. Egy hegyek által körülzárt völgykatlanban, 600 m átlagmagasságban fekszik. A község – amely Miskolctól néhány kilométerre található – kristálytiszta levegőjének, jó klímájának köszönheti hírnevét. Tiszta levegője több betegségre is gyógyír.

A falu adottságainak köszönhetően egész évben az aktív turizmus egyik központja. Sportpályák, lovas-, kerékpár-, és gyalogtúra útvonalak, tanösvények találhatók itt. A téli időszakban szánkópályák, felvonós sípálya várja a sportolni vágyókat. A környék lovastanyái túra- és tereplovaglást, lovaskocsizást, lovasszánozást kínálnak. Az itt töltött napokat múzeum, kiállítóhelyek, kultúrtörténeti és természeti látványosságok teszik teljessé.

[2_960] Gyogynovenynap.jpg
Gyógynövények, gyógyhatások

A környék klímájának gyógyító hatása hamar közismertté vált. Ezt erősítette meg az 1930-as években végzett kutatás, amely megállapította, hogy az itteni levegő enyhülést nyújt a pajzsmirigy kóros megbetegedésében szenvedőknek, valamint a súlyos légzési zavarral küszködőknek. A vizsgálatok nyomán különleges szubalpin gyógyhelynek minősítették a települést, amely ekkortól vált üdülőfaluvá.
A gyógynövény gyűjtése, feldolgozása hagyományosan szerves része volt a falu életének. A természetes gyógyító eljárások újbóli térhódításának köszönhetően e tevékenyég ma ismét reneszánszát éli. Az idelátogatókat sok hasznos ismerettel, meg persze a természet patikájának kincseivel látja el az országszerte ismert „füvesember”, Szabó György.

[1_960] Postakocsi.jpg

Mozgalmas falunap

A bükkszentkeresztiek nagyon értenek a vendégcsábításhoz: évente több alkalommal is vonzó programokkal, a település hagyományos értékeinek bemutatásával készülnek a turisták fogadására. Rendezvényeik közül kiemelkedik a Kemencés napok, amelyet június első hétvégéjén tartottak, valamint a Bükkszentkereszti napok, amelyre július 2-án, szombaton várják az érdeklődőket. A falunapot főzőverseny, kerékpáros ügyességi verseny, rajzverseny, ugrálóvár, lovaglás, a bükki gyógynövényekről szóló előadás, könnyű és népzenei előadások teszik változatossá. Emellett egész napos népi kézműves kiállítás és vásár, gasztronómiai ételkülönlegességek széles választéka csábítja július első hétvégéjén a hegyi faluba a látogatókat. A rendezvény július 3-án, vasárnap 11 órakor a Benkó Dixieland Band koncertjével zárul. A világhírű együttes immár 17. alkalommal lép fel a községben.
A programot az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében Bükkszentkereszt önkormányzata szervezi.
 
Dávid Ildikó

Vissza