HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

VII. MAGYAR FÉNYÜNNEP

2011. június 11. (szombat) 16:10
 
Diósgyőri Várfürdő – Diósgyőri vár, Napisten hava 18-21.(június)

A nyári napforduló idején világszerte, s Magyarországon is megszentelt tüzek láncolata világít az éjszaka sötétjében. A rendezvény különlegessége a programnak otthont adó Hunnia jurta falu, amelyet a Diósgyőri Várfürdő területén állítanak fel. A Magyar Fényünnep programjában többek között íjászviadal, tűzszertartás, közös meditáció, nemzettudatunk erősítését célzó előadások, valamint a Wass Albert Sziklaszínház előadásai szerepelnek.

[1_960] FenyUnnep2.jpg

A Diósgyőri Várfürdő és a vár ad helyet idén a Magyar Fényünnep rendezvénysorozatnak. Az ősi magyar hagyományokat felelevenítő programok június 18-án reggel a nemzetségfők tanácskozásával kezdődnek. Minden nemzetségfő egy-egy jurtát állít (Hunnia jurta falu). Az ellipszis alakban felsorakozott jurták bejáratai a körbezárt tér gyújtópontjai felé néznek, ahol a napoltár és a megszentelt tűz helyezkedik el. Délután 1 órától „Fényviadal” címmel hagyományőrző íjászok mérik össze tudásukat a várárokban (nevezni lehet: scsilla78@freemail.hu). Este 7 órától Dr. Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere köszönti a VII. Magyar Fényünnep résztvevőit, majd Regös Ünnep lesz a felső várudvaron, amit közös dobolás követ nemzetünkért.

[3_960] FenyUnnep3.jpg

Június 19-én, vasárnap két Wass Albert darabot is láthat a közönség: délelőtt 10 órától a Szentek zendülését, este 9 órától az Ember az országút szélén c. előadást viszi színre a pilisszántói Sziklaszínház társulata. A színházi előadások külön belépővel látogathatók. A vasárnapi programban szerepel többek között Dr. Papp Lajos szívsebész „Hitünk, reményünk”című előadása délután 5 órától a jurta faluban.

[2_960] FenyUnnep4.jpg

Június 20-án, hétfőn rovásíró verseny, délután 4 órától a Szabir Lovasíjászok honfoglalás-kori bemutatója, a Borsodi Csepűrágók íjászbemutatója és a Hejő törzs népi játékokon alapuló lovasbemutatója várja a látogatókat.
Este 6 órától a Kinizsi Pál c. rockopera kerül bemutatásra a Nagyabonyi Színkör előadásában, erre a produkcióra a belépés díjtalan! A hétfői napot Földgyógyító dobünnep zárja.

[4_960] FenyUnnep5.jpg

A fény napján, június 21-én délelőtt a nemzetségfők fogadalomtétele, tűzszertartás a haza földjének egyesítéséért, délután nemesedés, kürtösök és a Fényhozó Hun-Magor Dobkör előadása, este Boldogasszony tánc és lovas fényvivők bevonulása szerepel a programban, amely ősi magyar hagyományok szerinti közös meditációval és tűzönjárással zárul.

Részletes program: www.diosgyorivar.hu

Vissza