HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Tudatosan óvjuk egészségünket!

2011. július 14. (csütörtök) 13:24
 
Sajnos hazánk nem az egészséges életmódról híres. A statisztikai adatok is azt mutatják, hogy a világon elsők között vagyunk a szív-és érrendszeri, a daganatos betegségek és a cukorbetegség listáján.

Bár vannak olyan esetek, amikor a tünetekért a genetikai meghatározottság felelős, de az esetek túlnyomó többsége a hibás életmódra vezethető vissza. Hogyan éljünk egészségesen? Erről beszélgettünk dr. Hérics Margittal, az Erzsébet Fürdő Gyógyászatának vezető főorvosával.

Ha helyes életmódot folytatunk, elkerülhetők azok a betegségek, amelyek korai halálozást vagy rokkantságot okoznak – ezekkel a gondolatokkal kezdte tájékoztatását dr. Hérics Margit. Elmondta: a helytelen életmódhoz hozzátartozik a stressz, amiben ma Magyarország lakosságának 80 százaléka él, a mozgásszegény életmód, ami rengeteg betegség forrása, a megfelelő mennyiségű és minőségű napi folyadékfogyasztás hiánya és az elhízás, amely mérhetetlenül rontja az életminőséget.

Táplálkozás

Betegségeink 40-50 százalékát a helytelen táplálkozás okozza. Túl sok húst, és zsírt eszünk, kevés zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk. Emellett rosszak az étkezési szokásaink: reggel szinte semmit, este pedig túl sokat eszünk. A hús helyett a hazai növényeket, zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket részesítsük előnybe, amelyek védelmet nyújtanak a vastagbélrák és más rákfajták, valamint a szívinfarktus és agyvérzés kialakulásával szemben. A rákmegelőzésben első helyen szerepelnek a káposztafélék, de minden zöldség, a zellertől elkezdve a fokhagymán és a vöröshagymán keresztül a cékláig nagyon jó hatású a szervezetre.

Folyadékfogyasztás

A szervezetbe rengeteg salakanyag kerül a levegőből, az ételeinkből és italainkból. Ha nem iszik az ember megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot, akkor a szervezet nem tudja ezt kiválasztani, raktározódik, és előbb vagy utóbb komoly bajokat okoz. Egy felnőtt embernek naponta 2,5-3 liter tiszta vizet kellene meginnia ahhoz, hogy a szervezet számára optimális körülményeket biztosítson. Ehhez képest az átlagember fél liter folyadékot se iszik. Pedig a rendszeres és tudatos vízivással olyan panaszokat lehet megelőzni, mint a fejfájás, alacsony vérnyomás, vesekőképződés. A szakember szerint ajánlott víztisztító berendezést vásárolni, és ezáltal jó minőségű, tiszta vizet fogyasztani. Nagyon káros a szervezetre az alkohol mértéktelen fogyasztása, úgyhogy a folyadékot ne ilyen formában vigyük a szervezetbe.

Testedzés

A mai modern világ egyik jellegzetessége a mozgásszegény életmód. Ennek számos káros következménye van az egészségre, így például az  elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség. Talán kevesen tudják, de nem kell különösebben megterhelni a szervezetet, csupán naponta 30 perc tempós sétára volna szükségünk ahhoz, hogy a testmozgás pozitív hatásait tapasztaljuk életünkben. Ezzel többek között csökkenthetjük a stresszt és megelőzhetjük a csontritkulást.

Pihenés

Az élet ritmusokból áll: nappal és éjszaka, világos és sötét, munka és pihenés. Az egyensúlynak mindegyikben meg kell lenni, ha nincs meg, az rengeteg betegség forrása. Arról nem is beszélve, hogy minél fáradtabb valaki, annál több időre van szüksége ahhoz, hogy egy adott feladatot jól és hibátlanul elvégezzen. Ezért föltétlenül „meg kell aludnunk” a szükséges éjszakai alvásunkat. Ez valakinek csak 6 óra, másnak pedig akár 10 óra is lehet. Egy dolog azonban nagyon fontos, hogy mindig éjfél előtt aludjunk el, mert ez az alvás legpihentetőbb módja.

A hosszú élet titka

Azt, hogy ki meddig él, döntően meghatározzák a genetikai tényezők, de ettől sokkal nagyobb az életmód szerepe. Ha tehát valakinek a családjában gyakorta fordultak elő súlyos betegségek, azok a genetikai tényezőket kiküszöbölve, életmódváltással meghosszabbíthatják az életüket. Ha ezt valaki egyedül nem tudja megtenni, kérje szakember segítségét! Az Erzsébet Fürdőben műszerek segítségével felmérik a szervezet állapotát, majd a jelentkezők tanácsot kaphatnak a problémák orvoslására.

Dávid Ildikó

Vissza