HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Szalay Péter – egy alkotmánybíró Miskolcról

2011. július 14. (csütörtök) 13:25
 


Június végén választotta meg az országgyűlés az Alkotmánybíróság öt új tagját, akik szeptember 1-jétől kezdhetik meg munkájukat a testületben. Mandátumuk tizenkét évre szól. A képviselők titkos szavazással választották az alkotmánybírókat, köztük a miskolci kötődésű Szalay Péter ügyvédet, akit az előtte álló feladatokról kérdeztünk.

- Mekkora szakmai kihívást jelent az alkotmánybírói kinevezése?

- Természetesen óriási kihívásnak tekintem ezt a feladatot, de tisztában vagyok azzal is – mint ahogyan ezt kedves barátommal, Tóth István, martinkertvárosi plébános atyával is megbeszéltük –, hogy ez a munka elsősorban szolgálat.

- Milyen tervei, elképzelései vannak a szeptemberben kezdődő új feladat kapcsán?

- Eddigi munkám során megtanultam, hogy a jogi munka is lehet csapatmunka. Ha sikerül képzett, odaadó és szakértő csapatot magam köré gyűjteni, sokkal könnyebben kezelhetem majd az átmeneti időszakot is, és remélem, hamar hozzá fogunk szokni az Alkotmánybíróság kínálta körülményekhez is. Várom a rám kiosztott ügyeket, mert a munkám egyben érdeklődésem és kíváncsiságom tárgya is.

- Miskolci kötődése is van….

- Igen, feleségem egy csodálatos miskolci asszony. Az ő révén ismertem meg ezt a régiót. Lenyűgöz a környék szépsége, adottságai, a miskolci emberek barátságossága, kedvessége. Ugyanakkor jókora ellentmondást is látok a lehetőségek és azok megvalósulása között. Magamból kiindulva azt gondolom, hogy, aki nem élt Borsod-Abaúj-Zemplénben, az nem ismeri, ezért olykor félre is ismeri ezt a vidéket. Arra kell törekedni, hogy minél többen ismerjék meg a megyét, Miskolcot, hogy ez a mostani helyzet megváltozzék.

Szalay Péter

- 1984-ben végzett az ELTE Állam- és Jogtudományi karán, summa cum laude fokozattal, és még ebben az évben megkezdte oktatói tevékenységét a kar államjogi (ma Alkotmányjogi) tanszékén, mint az MTA TMB tudományos ösztöndíjas gyakornoka
- 1987-ben az Igazságügyi Minisztérium Törvényelőkészítő Főosztályára került főelőadóként
- 1988-ban kormánytanácsosként Pozsgay Imre államminiszter alkotmányjogi szakértője lett
- 1990-ben Antall József parlamenti ügyeket referáló munkatársaként folytatta a pályáját
- 1993 és 1998 között egy „kirándulás” következett a gazdálkodó szervezetek világába, mint jogi ügyekért felelős igazgató
- 1998-tól a Jutasi & Társai Ügyvédi Iroda partnere

Oktatott alkotmánytant az ELTÉ-n, a Corvinus Egyetem keretein belül a Századvég Politikai Iskolán Budapesten és Egerben is.

Vissza