HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Aquaterápia a Barlangban

2011. augusztus 16. (kedd) 22:08
 
A termálvíz a test optimális szépségforrása, fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, amelyek segítik a szervezet salaktalanítását és feszesítik a bőrt. A vízitorna, az örvényfürdő, az iszapkezelések és a különböző masszázsok pedig nem csak a gyógyulást, de az egészségmegőrzést is elősegítik, így az aquaterápiát nem csak a gyógyulni, de a felfrissülni vágyók is szívesen veszik igénybe.

A gyógyulni és felfrissülni vágyók számára egyaránt hatásos gyógymód

A 30-35 °C fokos, terápiás hatású víz sajátos tulajdonságai által fejti ki speciális hatását a fizikai és pszichés funkciókra. Felhasználásával különböző gyógyászati és egészségmegőrző szolgáltatásokra van lehetőség – tájékoztatott Cseszár Tünde, a Miskolc-tapolcai Barlang Aquaterápia vezetője. A vízben végzett gyakorlatok csekély, vagy semmilyen ellenállást nem jelentenek a műtéten átesett, vagy mozgásszervi megbetegedésekben szenvedő személyek számára. A vízben végzett gyógytorna, rehabilitáció gyengéd az ízületekhez, csökkenti a terhelést. A vízben végzett mozgás ösztönzi a szív-és érrendszer működését, emellett erősíti az izmokat, javítja a vérkeringést, fokozza az erőnlétet és az állóképességet, növeli a mozgás tartományt és az izomtónust, csökkenti a fájdalmat – hangsúlyozta a szakember.

Iszapfürdő

Kényelmes, kétszemélyes kádban, 40-42 °C fokos vízben vegyítik el a hévízi iszapot, amelyben 30 percig ülnek a vendégek, kellemes zenét hallgatva, lazítva. A kezelés segíti a kötőszöveti sejtek megújulását, csökkenti a gyulladásos folyamatokat és duzzanatokat, méregteleníti a szöveteket. Kúraszerű alkalmazásával teljes méregtelenítésben részesül a test, csökkennek a bőr öregedésének jelei, fokozódik az immunrendszer természetes védekezőképessége, javul a sejtek anyagcseréje. Mozgásszervi problémák, magas vérnyomás és szívbetegség esetén ajánlatos a hideg iszappakolás a hévízi tőzeglápiszappal, melynek hatása megegyezik az orvos által felírt orvosi iszappakolással. Méregtelenítésre is kiváló a hévízi tőzeglápiszap.
A test teljes elülső felületét mintegy 3-5 mm vastag iszapréteggel kenik be, majd meleg takaróba burkolva, 30 percig „méregtelenednek” a szövetek.

Sóbarlang

A só jótékony hatása évszázadok óta bizonyított tény és szervezetünk működéséhez is elengedhetetlen. Azt viszont, hogy a legkülönfélébb betegségek gyógyítására is alkalmas csak kevesen tudják. A sóbarlangban alkalmanként eltöltött 45 perc segít az allergiás, a felső- és alsó légúti bántalmak kezelésében, hathatós gyógymód a különböző bőr-, idegrendszeri problémákban szenvedők számára, erősíti az immunrendszert. Jó hír, hogy megkönnyíti a dohányzásról való leszokást, és alkalmazható idült ízületi gyulladások esetén is. Különösen hatékony gyermekek esetében, akik szervezete gyorsabban reagál a természetes gyógymódokra.

Immunerősítés

A sóbarlang meleg levegőjében a masszőr összekeveri a kiválasztott illóolajjal a sót, majd a sóágyon fekvő vendég bőrébe masszírozza. A meleg hatására kitágult bőr pórusain keresztül a mélyizom-rostokba jut az ásványi anyag, amely sejtszintű testi és lelki ellazulást biztosít. A só eltávolítja az elhalt hámsejteket, méregteleníti a mélyebb hámszöveteket, miközben ásványianyag tartalma felszívódik a sejtekbe. A kezelés során erősödik az immunrendszer, szépül, hidratálódik a bőr. Ez a kezelés idegrendszeri, mozgásszervi, belsőszervi panaszoknál, gerincbetegségeknél, alvászavar esetén és immunerősítésre ajánlott.
Az aquaterápiát tehát gyógyulni vágyók és egészségesek egyaránt igénybe vehetik. A borsodiaknak pedig nem is kell messzire utazniuk, hiszen Miskolc-Tapolcán a Barlangfürdő aquaterápiás részlegében teljes körű szolgáltatásból választhatnak.

Dávid Ildikó

Vissza