HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Dr. Fazekas Ilona: „Szinte ünnep, ha megyek a rendelőbe”

2011. augusztus 16. (kedd) 22:11
 

Több évtizedes, kiemelkedő egészségügyi munkája elismeréseként Batthyány-Strattman László Díjat adományoztak a közelmúltban a Csereháton élő és dolgozó dr. Fazekas Ilonának. A kitüntetettek közt ő volt az egyetlen háziorvos.

Mióta dolgozik Hangácson? – kérdeztük indításként.

Az egyetemen 1970-ben végeztem, három évig Edelényben dolgoztam és 38 éve itt vagyok, egyetlen helyen. Van 10-15 olyan család, ahol már az ötödik generációt gyógyítom. Nem a legjobbak itt a körülmények. Sok a légzőszervi beteg, mert megszorul a levegő a völgyben, nem szellőzik át. A fertőző betegségek is hamar megjelennek. Sok az idős asztmás, rengeteg a parlagfű, és daganatos, mozgásszervi betegek is vannak. Annak idején sokan dolgoztak a bányában, BKV-ban, ÉMV-ben.

[1_960] FazekasIlona.jpg

Ennyi idő alatt viszont a viszonyok is sokat fejlődhettek…

Mikor idejöttem nem volt vezetékes víz, csak egy telefon volt – az is iker. Ehhez képest mostanra tényleg sokat változott a helyzet. Van rendelő, tanácsadó, gyógyszertár. A betegek el tudnak menni szakrendelésre. Hetente egyszer elmegyek körjáratban Nyomárra és Zilizre. Nem lehet összehasonlítani a régi dolgokkal. Annak idején csak hétvégén volt ügyelet Edelényben. Éjjel-nappal itthon kellett lennem. Az emberek megszokták, hogy hozzám jönnek, ha baj van. Most se mondom nekik, menjenek 18 kilométerre… Van előnye és hátránya, ha az orvos azon a településen él, ahol dolgozik. Azt azonban tudom, hogy éjjel nagy valószínűséggel nem költenek fel komolytalan dolgok miatt.

Elnézést, hogy a korára utalunk, de adja magát a kérdés: meddig tervezi háziorvosként folytatni?

Hatvanöt éves vagyok, három éve nyugdíj mellett, vállalkozásban csinálom. Nekem szinte ünnep, ha megyek a rendelőbe. Még szeretek dolgozni. Nincs kitűzött időpont.

Pályafutása elismeréseként rangos kitüntetést kapott.

Én voltam az egyetlen, aki háziorvosként megkapta ezt az elismerést. Külön öröm, hogy dr. Szabó László – aki a GYEK-ben nefrológus – szintén átvehette ezt a díjat. Annak idején fiatal gyermekgyógyászként kijárt a településre, jelenleg pedig a megyei kórház osztályvezető főorvosa.

A díj

A Batthyány-Strattmann László-díj egy életműdíj azok részére, akik szakmai vagy közszolgálati munkájukkal hozzájárultak az egészségügyi és szociális, valamint családvédelmi ellátás fejlesztéséhez. A díj e tevékenység során elért évtizedes kimagasló teljesítmény elismerésére.

Vissza