HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Egészségmentő hamburgeradó!

2011. augusztus 16. (kedd) 22:09
 
A közelmúltban napvilágot látott statisztika szerint a magyarok már majdnem annyira elhíztak, mint az amerikaiak, és ezért jelentős részben az egészségtelen táplálkozás okolható.

Persze a gyártók és a „jóra” rákapott fogyasztók morognak a „hamburgeradó” miatt, de hogyan látja a helyzetet a szakember? Horváth Józsefnéval, a Megyei Kórház vezető dietetikusával beszélgettünk.

A sokak által kedvelt sós vagy édesített rágcsálnivalók hosszú távon mivel fenyegetik az emberi szervezetet?

A magyar néptáplálkozási szokásokra sajnos jellemző, hogy a szervezetünk igényeihez képest túl sós, egyszerű cukrokban gazdag és túl zsíros. A napi energiaigényünket olyan táplálékokkal, élelmiszerekkel biztosítjuk, amelyek növelik számos komoly betegség kialakulásának esélyét. Növekszik az elhízottak száma, mert a túlzott energiabevitelhez képest nagyon keveset mozgunk. Az elhízást sokan nem is tartják problémának, pedig nagyon sok betegség kialakulásának rizikóját adja. A haláloki statisztika élén a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatos betegségek állnak. Leggyakoribbak az agyvérzés, szívinfarktus, emésztőrendszeri rosszindulatú daganatok.

A törvény „hamburgeradó” néven híresült el. Ez az étel tényleg „közellenség”?

Dietetikusként elmondhatom, hogy a magyar emberek egészségének sokat ártott a nyugati típusú táplálkozás. Jellemzőjük a magas élvezeti érték, sok ízfokozót és adalékanyagot tartalmaznak. Akik a hamburgert nevezték el „közellenségnek”, meggyőződésem, hogy nem arra gondoltak, hogy tilos néha-néha egyet elfogyasztani, de a rendszerességgel fogyasztott sós, zsíros, mindenféle ízesítőkkel, szószokkal feltuningolt hamburger, cukros üdítőkkel vagy magas cukor- és foszfortartalmú üdítőkkel fogyasztva bizony veszélyes. Ugyanezt mondhatom el a gyorséttermi ételekről, az energiaitalokról, a chips-ről, a sózott mogyoró és más ehhez hasonló termékekről, a sok édességről, töltött kekszekről, mártásporokról, amelyek veszélyes transzzsírokat is tartalmaznak. Ezek fogyasztása miatt kevés tejet – tejterméket használunk, kalciumhiányos a táplálkozásunk, aminek következménye a csontritkulás. Háttérbe szorulnak a zöldségek, gyümölcsök, amelyek értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és növényi rostokat tartalmaznak. A hamburger talán az az étel, amivel az előbb kifejtett negatív dolgokat leghatékonyabban érzékeltetni lehet.

Az egészséges élelmiszereket, mint szakember hogyan hozná „helyzetbe”?

Ezért mindent el kell követni! Javaslataim: a médiumok reklámjaiban ne, vagy csak nagyon ritkán (késői órákban) szerepeljenek egészségtelen élelmiszerek. Az egészséges termékek legyenek olcsóbbak (ÁFA csökkentés), és főműsoridőben, hatékonyan reklámozzák ezeket. Az iskolákban, kórházakban, közintézményekben impozáns reklámokkal helyzetbe kellene hozni az egészséges élelmiszereket. A közoktatásban tanítani kellene a helyes táplálkozást, a technika órákon akár a helyes ételkészítésre, élelmiszer ismeretre is lehetne tanítani a gyerekeket. Az iskolai büfék választékát ellenőrizni kellene, büntetni, ha egészségtelen, tiltott árút forgalmaznak. Fontos, hogy a lelkiismeretes, magyar őstermelőktől közvetlenül, olcsóbban lehessen vásárolni, az idénytermékek fogyasztásának jelentőségét tudatosítani kell. Összességében életmódváltás, sok mozgás, a testnevelés órák számának növelése!

Vissza