HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Fájdalom nélkül, biztonságos altatásban

2011. szeptember 14. (szerda) 15:49
 
Megyénkben naponta több tucat olyan beteget műtenek, akiknek a gyógyulásában az altatóorvos közreműködése nélkülözhetetlen.

Ezen betegek többsége nem is annyira a műtéttől, mint inkább az altatástól fél, mert az altatást még mindig titokzatosság övezi, sok a rémhír, a félreértés és félremagyarázás. A legtöbb ember számára mindez egy idegen világ, melyben nem tud eligazodni, és fél az ismeretlentől.

Az altatási kockázatot a beteg aktuális teherbíró képessége határozza meg, tehát ha jó általános állapotban van, akkor a jelen gyakorlat szerint különösebb altatási kockázattal nem kell számolni – tudtuk meg dr. Szedlák Balázs főorvostól. Az operáció ideje alatt folyamatosan figyelik a beteget, hosszabb műtétnél sokkal több megfigyelő-eszközt, monitort helyeznek fel az operált személyre, illetve a gyógyszereket is attól függően választják ki, hogy gyors elalvás, rövid vizsgálat, gyors ébredés a cél, vagy egy hosszú műtét alatt megbízható egyenletes mély alvás a feladat.

Ambuláns vizsgálat

Az emésztőszervi problémákkal küzdő betegek egy része azért halogatja a kivizsgálást, mert fél az endoszkópos vizsgálatok kellemetlenségeitől. Ma már lehetőség van kórházon kívül, ambuláns altatásos vizsgálatra. Ez azonban újabb kérdést vet föl: biztonságos-e az egészségügyi intézmény falain kívüli altatás? Ez egy teljesen más szakterület, de a szakma szabályai szerint ugyanazok az előírások vonatkoznak rá, sőt ezek sokkal szigorúbb előírások, mint a kórháziak – hangsúlyozta dr. Szedlák Balázs. Mint a főorvos elmondta: az ambuláns vizsgálat során történő altatás ugyanolyan biztonságos, mintha kórházban történne. Az eszközök és a személyi feltételek pedig teljesen megegyeznek a kórházi ellátással.  

Tükrözés álomban

Az ambuláns beavatkozásokhoz használt gyógyszerek hatástartama gyakorlatilag teljesen veszélytelenné teszi az altatást. A tükrözéseknél a műtéti altatásokhoz képest kevesebb gyógyszerre van szükség, nem olyan mély maga az altatás, így szövődménnyel nem kell számolni. A rövid hatású gyógyszerek előnye, hogy szükség esetén a vizsgálat közben bármikor ismételhetők, így a beavatkozás hosszához alakítható az altatás időtartama. Ezután a betegek saját maguktól ébrednek, a szó igazi értelmében ébresztés nem is történik. A vastagbéltükrözéshez alkalmazott altatás az éjszakai alváshoz hasonló, de mesterségesen előidézett állapot. Ehhez altatószer és erős fájdalomcsillapító megfelelő adagját használják, illetve arcmaszkon keresztül oxigént adagolnak. A vizsgálat végén a páciens azonnal ébred, és az altatásból visszamaradó, rendszerint negyed órán belül teljesen elmúló, enyhe bódultság megszűntét már a pihenőszobában várja ki. Gyomortükrözés során a vizsgáló eszköz bevezetése a szájon keresztül történik. A páciens biztonsága érdekében csak szedálást alkalmaznak, amely egy bódult, de könnyen ébreszthető állapotot jelent.

A szűrés fontossága

A fájdalomküszöb egyénenként változó, a fájdalom megélésében igen lényeges egyéni különbözőségek mutathatók ki. Nehéz előre megjósolni, hogy a tükrözéses vizsgálat az adott páciens esetében milyen mértékű fájdalmat okoz. Ezért éljenek az altatásos vizsgálat lehetőségével! Annál is inkább, mert a megelőzésre föltétlenül szükség van. Dr. Szedlák Balázs tapasztalatai szerint már a fiatal korosztályt is érintik az emésztőszervi problémák, elsősorban a gyulladásos bélbetegségek. Az ő kivizsgálásuk is gasztroenterológus részvételét igényli, azonban, ami talán még több embert érint, az a rákszűrés, ami 40 éves kor fölött igazán indokolt. Valójában ők a célcsoport, akik nem, vagy csak kevés kísérő betegséggel rendelkeznek, és altatási szempontból is megfelelnek. Nagyon fontos, hogy minél többen jelentkezzenek ellenőrzésre, hiszen a korai szűrés a hosszú távú minőségi életben maradás alapja.

Dávid Ildikó

Vissza