HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

A csoda neve: zöld tea

2011. szeptember 14. (szerda) 15:22
 
Kínában úgy tartják, jobb teát inni, mint orvosságot szedni. A zöld tea pedig hatásosabb, mint a fekete. Hatóanyagainak köszönhetően több krónikus betegség kialakulását megelőzheti, pozitívan befolyásolja a vérzsír szinteket, valamint a testzsír mennyiségét, így rendszeres fogyasztásával még fogyhatunk is.

A Távol-Keleten már régóta tradíció a zöld tea fogyasztása, amely az egészségre kifejtett pozitív hatása miatt egyre inkább a nyugati világban, így hazánkban is elterjedt, kedvelt frissítőként szolgál. Jótékony hatását napjaink orvostudományi kutatásai is bizonyították.

A zöld teában található egy olyan varázslatos elem, mint a catekin, ami számos, manapság népbetegségnek számító problémára kínál gyógyírt. A magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a vércukorszint emelkedése napi 1-2 csésze zöld tea fogyasztásával, a benne lévő catekinnek köszönhetően, csökkenthető. Keleten régóta ismert a baktériumölő hatása is, ezért ott az ételmérgezéseket, erős hasmenést is erős főzetű zöld teával kúrálják, de a legenda szerint még a kolerával szemben is felvette a harcot. A zöld tea nemcsak belsőleg, de külsőleg is igen hatékony, a fürdővízhez adva például kiválóan gyógyítja a kiütéseket és a különféle bőrbetegségeket.

[0_960] Zoldtea.jpg

Megelőzi a rákot

A rákos megbetegedésekkel foglalkozó tudósok sokáig értetlenül álltak a tény előtt, hogy a japán dohányosok körében ritkábban alakul ki rák. A titok nyitja, hogy a teában található polifenolok a daganatképződés és fejlődés, valamint az áttét-kialakulás legtöbb lépésére gátló hatással vannak. A zöld tea a sejteket károsító szabad gyököket leköti, akadályozza a hibás sejtek szaporodását.

Szívbarát

A szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedőknek is hasznos lehet a zöld tea fogyasztása, ugyanis polifenoljainak antioxidáns hatása megakadályozza a koleszterin felszívódását, ezzel gátolja az érszűkület kialakulását. Erős szívdobogást nem okoz, mert a benne lévő koffein a tea csersavtartalma miatt lassabban szívódik fel. Így csupán szelíden élénkíti a központi idegrendszert; növeli a szellemi teljesítőképességet, a gondolattársításokat, a megfigyelő- és koncentráló képességet, megelőzi, illetve csökkenti a fáradtságérzetet. Ugyancsak a koffeinnek tudható be húgyhajtó hatása is.

Fogyókúrára is jó

Minden nő álma, hogy szigorú diéta nélkül megszabadulhasson fölösleges kilóitól. Klinikai kutatások igazolták, hogy pusztán napi három csésze zöld tea fogyasztása a főétkezések után havonta egy-két kilogramm súlycsökkenéssel jár. Ennek oka, hogy a zöld tea egy EGCG nevű polifenolt tartalmaz, mely serkenti a szervezet zsírégető folyamatait. Napi három csésze elfogyasztása javasolt, amelyet natúran, lehetőleg cukor és édesítőszer használata nélkül kell fogyasztani. Ezáltal 4 százalékkal növekszik a zsírégetés, ami mintegy 80 plusz kalóriától szabadít meg – erőfeszítés nélkül.

Hatóanyag kapszulában

A zöld tea kivonat a zöld tealevelek származéka, ami igen keresett az egészséges életmód hívei körében. A teát ugyanis nemcsak főzve fogyaszthatjuk, hanem annak szárított változatát is, mely sokféle formában, így például tablettaként, kapszulaként is elérhető. A szárított tea népszerűségét az indokolja, hogy a zöld teában található hasznos anyagok megfelelő mennyisége könnyebben a szervezetbe juttatható, mint teaitalként fogyasztva. Ahhoz ugyanis, hogy jótékony hatását a zöld tea kifejthesse, naponta több csészével kellene meginni belőle, míg ugyanez az eredmény már egy tabletta bevételével is elérhető. A megfelelő zöld tea kapszula kiválasztásánál a legfontosabb szempont a kapszula összetételénél feltűntetett hatóanyag mennyiség. Az a jó, ha a zöld tea kapszula minél nagyobb százalékban tartalmaz polifenolokat, és abból minél több az EGCG.

Dávid Ildikó

Vissza