HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Magyar termékeken a hangsúly

2011. szeptember 17. (szombat) 16:50
 
II. Hegyközi Helyi Termék Fesztivál és Vásár címmel zajlik Mikóházán az a program, ami a helyi élelmiszereket, terményeket, termékeket, az őshonos állatokat és az állattartást népszerűsíti.


[11_180] termek 02A szervezők azt kívánják erősíteni, hogy a helyben megtermelt, előállított, megfőzött élelmiszerek sokkal finomabbak, egészségesebbek, mint az élelmiszeriparban előállított tömegtermékek. Az esemény Mikóháza centrumában nyitotta meg kapuit, ahol a község vezetőinek és a testvértelepülések delegációinak társaságában Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő üdvözölte a megjelenteket. Beszédében hangsúlyozta, a fesztivál nem csupán látványosság és vásár, de a hegyközi térség és egész Zemplén élni akarásának demonstrálása is. – Úgy hiszem, hogy abból a gazdasági válságból, amelyben Európa és hazánk is van, a vidék mezőgazdaságának a fejlesztése az egyik kivezető út. A magyarországi vidék élni akar, és szeretné figyelmeztetni a vásárló lakosságot a magyar termékek fontosságára, fogyasztására. A rendezvényen megjelent lengyel, belga, román és felvidéki vendégeink is megtapasztalhatják, hogy nagyszerű árukkal rendelkezünk, nem elég azt tudni, hogy remek boraink és pálinkáink vannak, általában kiválóak a magyar termékek és ezt hangoztatni kell, el kell érni hogy felkerüljenek a multinacionális cégek polcaira – fogalmazott Hörcsik Richárd.

Elkeserítő jelenség

[13_180] termek 03Az eseményen részt vett Kiss Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője, aki Jókait idézte beszédében, miszerint szerte a világban keressük a nemzetet, csak ott nem, ahol van. – Nemes írónk már saját korában felfedezte, hogy a magyar kultúrát, a magyar termékeket és ízeket hiába keressük a nagyvilágban, a helyben sült ropogós kenyér, a füstölt kolbász illatát csak hazai földön lehet megtalálni. Egykor senki nem gondolt arra, hogy megrendezzék a helyi termékek fesztiválját, eleink életvitele a legmesszebbmenőkig volt környezettudatos, szemben a mai, tömegtermelésre alapozott fogyasztói társadalom életviteli rendszerével. Akkoriban nem kellett aggódni az élelmiszerbotrányok és azok visszhangjai miatt. Mára kinyílt előttünk a valóvilág amikor étkezünk, egyáltalán fogyasztunk. Nincs ezzel nagy baj, ám az már kevésbé örömteli, sőt elkeserítő, hogy az országban megtermelhető, kiváló minőségű magyar áruk és helyi élelmiszerek helyett külföldről hozatjuk a paradicsomot, a paprikát, a fokhagymát, a húst, - sorolhatom. A mai fesztivál jó alkalom arra, hogy sokaknak mutathassuk meg kultúránk, gasztronómiánk értékeit és lehetőségeit – hangsúlyozta Kiss Zoltán. A mikóházi rendezvény – túl a termékbemutatókon és kulturális programokon – alkalom volt a kézművesség, továbbá az őshonos állatok szemléltetésére, a frissen készített ételek kóstolására is.

[12_960] termek 04

[7_960] termek 05

[3_960] termek 06

[8_960] termek 07

[5_960] termek 08

[14_960] termek 09

[1_960] termek 10

[9_960] termek 11

[10_960] termek 12

[2_960] termek 13

[6_960] termek 14

[4_960] termek 15

[15_960] termek 16

[0_960] termek 01

Fenti és további felvételek megtekinthetők <<< itt

- SfL -

Vissza