HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Bíró Tibor: A CineFest a válság ellenére kinőtte magát.

2011. október 13. (csütörtök) 10:43
 

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szervezői nem akartak kesztyűt dobni Berlinnek, Cannes-nak, de még Karlovy Varynak sem. A „piaci rést” felismerve a fiatal filmesekre tettek és bejött. A rendezvényt saját kategóriájában már nemzetközi szinten is jegyzik. Bíró Tibor fesztiváligazgatóval beszélgettünk a siker titkáról.

Miközben mindenki panaszkodik, látványosan megnyirbált programmal futnak a fesztiválok, addig a 8. CineFest komoly sikert aratott. Mi a titka?

A legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy a picit kisebb költségvetésből, a külső körülmények miatt nehezen megszerzett forrásokból talán az eddigi legjobb fesztivált sikerült megrendezni. A visszajelzések alapján úgy gondolom, a szűkebb költségvetés nem látszott meg. Igyekeztünk további magánszponzorokat felhajtani. Eddig is támogattak minket világcégek…

[1_960] BiroTibor.jpg

Számtalan filmfesztivált rendeznek, mennyire számítanak bejáratottnak nemzetközi összevetésben?

Nemzetközi ismertségünk évről évre nő. Dinamikusan emelkedik a nevezett filmek száma, amivel egyre nehezebb feladat elé állítják az előválogatást végző zsűrit. Szinte kivétel nélkül magyarországi ősbemutatókat láthatott a közönség, amelyek általában nagy fesztiválokat jártak be előtte, mint például Berlin, Locarno. Úgy érezzük, hogy rang az alkotók számára megjelenni Miskolcon. Több mint 540 szakmai vendég akkreditált a fesztiválra, a belvárosi szállodákat szinte teljes egészében lekötötték.

A magyar filmesek kapcsolatrendszerét mennyiben segíti a CineFest?

Az idei fesztiválon tisztán magyar gyártású film nem volt, csak kooprodukció. Remélem azzal, hogy az európai, tengerentúli alkotókkal találkozhatnak a magyar filmesek jó kapcsolatépítési lehetőséget teremtettünk számukra. A magyar filmgyártás az elmúlt években válságba jutott, a nagyjátékfilm készítés gyakorlatilag leállt. A most meghirdetett pályázatnak köszönhetően remélhetően ismét intenzív alkotói munka indul be.

Jövőre terveznek újdonságot?

Jövőre külön szekcióban versenyeztetnénk a magyar filmeket, az animációtól a nagyjátékfilmig. Van olyan ismertségünk, hogy megpróbálkozzunk vele. Az idei tapasztalat alapján a Művészetek Háza nagytermét is bevonjuk a helyszínek közé, valamint újabb vetítőhelyeket, mint az Avasi Gimnázium. Az anyagiak függvényében szeretnénk neves alkotókat, sztárokat meghívni. Az ismertségünk már megengedi.

Vissza