HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

Takács Nikolas: „A hit átsegít a nehéz pontokon”.

2011. október 13. (csütörtök) 10:43
 

A szlovákiai magyar énekes már nyolcévesen zeneiskolába járt, és ugyancsak nyolcéves volt, amikor fantasztikus adottságának köszönhetően megnyerte a Pop Aréna tehetségkutató-versenyt. Takács Nikolas a döntőig jutott az X-Faktor előző szériájában. Azóta fellépésről fellépésre jár, szeptember végén a miskolci rajongók is találkozhattak vele a város egyik új zenei klubjában. A kalapgyűjteményeiről is ismert énekest pályájának kezdetéről, népszerűségről és honvágyról is kérdeztük.

[1_960] TakacsN.jpg
- Csendes, visszafogott embernek ismerhette meg a közönség. Ez csak látszat, vagy valóság?

- Nagyon komplikált ember vagyok, és úgy érzem, csak azokban bízhatok, akik már bizonyítottak felém. Szóval valóban olyan vagyok, ahogy mondta, és sosem játszottam szerepjátékot, csak azért, hogy másnak látszódjam.

- Mikor és hogyan került kapcsolatba a zenével?

- Nyolcéves voltam, amikor elkezdtem zeneiskolába járni hegedű szakon és éneket is tanultam ezzel párhuzamosan. A zene tovább kísért, konzervatóriumba jártam Pozsonyba. 2005-ben jöttem Magyarországra, dzsessz éneket tanultam, vagyis nyolcéves korom óta szinte megállás nélkül a zenetanulás tette ki az időmet.

[2_960] NikolasKoncert.jpg

- Mikor lépett először színpadra?

- Nyolcéves voltam, amikor egy tehetségkutató versenyt indítottak a szülővárosomban, Galántán. Anyukám nevezett be erre a versenyre, ahol életemben először nagyszínpadon léphettem fel, és nyertem. Emellett nagyon inspirált az is, hogy tetszik az embereknek az, amit csinálok.

- A klasszikusok után hogyan jött a dzsessz az életébe?

- Ha valaki zenével akar foglalkozni, nagyon fontos, hogy megismerje és megtanulja a klasszikus zenét, mert sok minden abból indul ki. Én viszont nem szeretek szabályok között élni, ebben a műfajban viszont nincs szabadság, hiszen ebben a műfajban a kottához ragaszkodni kell. Mindig úgy éreztem, hogy bennem sokkal több improvizatív készség van, amit nem élhetek ki. Ezért kezdtem el tanulni a dzsessz zenét.

- Nagy változást hozott az X-Faktor...

- Egyetlen dologban változtam: visszanyertem az önbizalmamat. Előtte volt egy olyan időszak az életemben, amikor próbálkoztam, de nem jöttek össze a dolgaim. Úgy éreztem, hogy bennem lehet a hiba, és mégsem jó, amit csinálok. De amikor az X-Faktorban folyamatosan haladtam előre, és láttam, hogy mennyien szeretik azt, amit csinálok, akkor rájöttem, hogy mégis van rám igény, most jött el az én időm.

- Az élen áll a Mahasz Top 40-es album listáján. Milyen érzés a rajongók támogatása?

- Rajongók nélkül nem működik. Ha nem veszik meg a lemezt, nem jönnek el a koncertre, énekelhetek én bármilyen jól. Fantasztikus érzés, hogy Magyarországon ennyi lemezt el lehet adni. Az első lemez 40 ezer példányban kelt el, a második pedig arany lemez lett. Nagyon hálás vagyok a közönségemnek azért, hogy értékelik mindazt, amit csinálok.

- Hat éve él Magyarországon. Szokott honvágya lenni?

- Érdekes módon, bár a szülővárosomhoz rengeteg emlék fűz, de annyira más lett az életem amióta elköltöztem onnan, hogy Budapest sokkal jobban a szívemhez nőtt. A családom viszont nagyon hiányzik, de időnként eljönnek hozzám, vagy én látogatok haza. Szerencsére sok fellépésem volt mostanság Szlovákiában, és így tudtam velük párszor találkozni.

- Milyen volt otthon énekelni?

- Nemrég volt a nagy koncert Galántán. Azon a színpadon léptem fel, ahol elkezdtem az egészet. Mindig arról álmodoztam, hogy egyszer visszatérek ide sztárként, és akkor az egész város nekem fog tapsolni. Úgyhogy nagyon jó érzés volt ott lenni és látni, hogy mennyien jöttek el, hogy meghallgassanak. Mint később megtudtam, az elmúlt 20 évben nem volt olyan rendezvény Galántán, ahol ennyien lettek volna.

- A jövőjét, a karrierjét itthon, vagy külföldön tudja elképzelni?

- Nehéz kérdés, mert itt kaptam a lehetőséget, hogy az lehessek, aki mindig is lenni szerettem volna. Úgyhogy kötelességemnek érzem, hogy itt is énekeljek. De hazudnék, ha azt mondanám, hogy ha nemzetközi lehetőséget kapnék, akár fellépésre, akár lemezkészítésre, akkor nemet mondanék. Sosem tagadtam, hogy kacsingatok külföld felé is. Ténylegesen azt szeretném, hogy minél több nemzet ismerjen meg engem, és azt, amit képviselek.

Dávid Ildikó   (fotók: takacsnikolas.hu)

Takács Nikolasz névjegy

[3_t] TakacsN2.jpgSzületési idő: 1986. június 26.
Születési hely: Galánta, Szlovákia
Kedvencünk kedvencei

példakép
: Luther Vandross
zene: gospel, jazz, opera,
film: Schindler listája
könyv: A titok
hobbi: edzés és evés
étel: csülökpörkölt nokedlivel
ital: ásványvíz

Vissza