HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Hidvégardó: mesefalu a határszélen

2011. november 20. (vasárnap) 20:56
 
A 684 főt számláló település olyan, akár egy ékszerdoboz. Összetartó és vendégszerető emberek, rendezett utcák, parkok míves homlokzatú parasztházak, teljes infrastruktúra, egyszóval Hidvégardó az a hely, ahová, ha először toppan be egy idegen – csettint: ez igen!

A helyi nevezetességek megtekintése mellett az ide látogatóknak érdemes kirándulni, hiszen néhány kilométerre található Torna vára, Kraszna Horka vára és a Felvidék számos gyöngyszeme.

Bár „halványan”, de évente csökkenő lélekszámot mutat a statisztika, Matusz Tamás polgármester bízik a fordulatban, a pozitív irányú változásban.

[4_960] Hidvegardo1.jpg
Kelendő ingatlanok

- Az egy kilométernyire fekvő szlovák határ túloldalán élő magyarok közül sokan érdeklődnek az ingatlanjaink iránt. Építkezni akarnak nálunk. Ez egyfajta előrelépés, hiszen nem hétvégi bungalók emeléséről van szó, hanem családi házakról. A most még szomszédnak számítók itt akarnak élni és innen bejárni a munkahelyeikre. A tizenkétezres Szepsi tizenhárom és Kassa is csupán harmincöt kilométerre található. Manapság ez nem távolság, a közlekedési útvonal nagyon jó – magyarázza a polgármester.
Az érdeklődés talán annak is köszönhető, hogy a közrend, közbiztonság kiemelkedően jó a településen. Maga Hidvégardó tiszta, rendezett, csendes és gyönyörű környezetű, rácsodálkoznak az ideérkezők.

[6_960] Polgarmester.jpg
Élhető település

- Másfél évtizede egy tejfeldolgozó üzem létesült, majd sütőipari vállalkozás indult, van egy fa-feldolgozó cég a településen és hamarosan cukrászüzemmel gazdagodunk. A közmunkaprogramoknak köszönhető, hogy tíz százalék alatt van a munkanélküliségi ráta. Ehhez hozzá kell tenni: mintegy negyvenen dolgoznak szlovák területen, elsősorban szakmunkások. Számomra mindig az volt fontos, hogy élhető legyen a községünk – fogalmaz Matusz Tamás, aki 1985-től vezeti Hidvégardót.
Az élhetőség szempontjából fontos az egészségügyi ellátottság, és Hidvégardó ebből is jól vizsgázik. Három társtelepülést kiszolgáló körzeti orvosi rendelőt, gyógyszertárat, mentőállomást tudhat a magáénak a falu, most a fogászati kezelést szeretnék megoldani. Itt működik a tanácsadó szolgálat, itt oldják meg a gyermek és szociális étkeztetést, a helyi óvoda és az iskola alsó tagozatos ellátását.

[5_960] Hidvegardo3.jpg
 A jövő tervei

A fejlesztéseket illetően határozott elképzelések vannak, az önerő biztosításához nagy segítséget nyújtanak a helyiek. A szennyvízberuházás megvalósítását például szinte minden lakos támogatta. A polgármester fontosnak tarja megjegyezni, hogy a római katolikus egyház negyvenhatmilliót nyert templom felújításra egy pályázaton, 2012 nyarán már ez a műemlék is megújulva gyönyörködteti az itt élőket és a vendégeket. A község sokadik éve nyeri el az elismerést az Országos Környezetszépítő Mozgalomban. Nyáron hét-nyolcezer egynyári virág és mintegy száz futómuskátli ékesítette az utcákat, tereket.

[3_960] Hidvegardo4.jpg

Látnivalók

Római katolikus templom, parókia
A műemléki egyhajós templom eredete a középkorba nyúlik vissza. Jelenlegi barokk formáját az 1777-es átépítésekor kapta. A kóruson található a templom orgonája. A boltíves mennyezeten és az oldalfalakon található festményeit az 1900-as évek elején készítették, újrafestésüket pedig 1985-ben végezték restaurátorok.

[1_960] Hidvegardo2.jpg

Református templom
A református templom 1794-1797 között épült, déli homlokzata előtt tornyocskával. 1834-es leégése után 1837-ben felújították. A tornya 15 méter magas. Legutóbbi külső és belső felújítása 2000-2001-ben volt.

[2_960] Hidvegardo5.jpg

Gedeon-kastély
A község legnagyobb nevezetessége a műemléki védettségű Gedeon-kastély, melynek felújítása és faluházzá alakítása 2000-ben fejeződött be.
Népi lakóházak
A faluban szebbnél szebb építészeti emlékek, népi lakóházak találhatók. A faluközpont házai közül nem egy az 1910-es években épült.
Túrák a községből
Az országos piros túra útvonala a község déli határában halad Aggtelek irányából a Cserehát felé. A környéken szép túrák tehetők az Alsó-hegyre és a Tornai-dombság magaslataira (Szent János-kő, Nagy-kő).

Vissza