HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Takács István, aki megmentette a szerencsi édességgyártást

2011. december 8. (csütörtök) 12:31
 

Dr. Takács István a város csokoládégyárának, cukorgyárának leépítése, illetve bezárása után gondolta úgy, hogy lépéseket tesz az addig európai hírű város édesiparhoz köthető hagyományainak megmentéséért.

Tősgyökeres szerencsi, 1947-ben született itt, Tokaj-Hegyalja kapujában. Három gyermekét indította el az élet nagybetűs útján, ma pedig már hat unokájának örvend, valamennyien Szerencsen élnek.

[2_960] PomPom.jpg
Tulajdonképpen a családi légkör, ezen belül a gyermekkori élmények alakították úgy az életemet, hogy rajongjak Zemplénért. Büszkék voltunk arra, hogy egy nagyon híres településen élünk, a középiskolai és egyetemi tanulmányok után nem volt kérdés számomra, hogy hazatérjek-e? Szerencs édesipari termékei irányították az utamat, és meg kell, mondjam, letaglózott a gyárak leépítésének híre, majd a kézzelfogható valóság még annál is jobban.

- Mikor jött az ötlet, hogy ne hagyja a feledés homályába veszni az édességgyártást?

- 1996-ban többedmagammal határoztuk el, hogy létrehozzuk a Szerencsi Bonbon Kft.-t azzal a céllal, hogy ne tűnjön el végleg a város, és környék hírnevét jelentő csoki, ne vesszen el az egykori gyártás nyomán kialakult tapasztalat. Az emberi sorsok alakulása sem hagyott hidegen, sőt! Éppen ezért akartam munkahelyeket teremteni. Ez a célkitűzés mit sem változott az eltelt másfél évtizedben.

- Hol tartanak ma?

- Maroknyian kezdtük el a cég felépítését, eleinte cukor- és csokoládédrazsékat, desszerteket, karamelloldatot és mézes-puszedlit készítettünk, 2003-tól a csokiféleségekkel is beköszöntünk a piacra, majd 2008-ban a következtek a cukorkák, a diabetikus édességek, a csokoládé figurák, a karamellák. Ma száz dolgozója van a Bonbon Kft.-nek, a megalakulástól számítva töretlen a fejlődésünk, az eredményeinket saját erőből, támogatás nélkül valósítottuk meg.

[1_960] VallalkozoiDij.jpg

A sikerek, a tények magukért beszélnek, nehéz volna felsorolni csak az elmúlt néhány évben kapott elismeréseket. A cég háromszor szerepelt a megye Top 100-s listáján, legutóbb a Megyei Príma Díj 2011 elnevezésű ünnepélyes programon vehette át Takács István a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megyei szervezetének elismerését.

Vissza