HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Ha lúgosítasz, tovább élsz

2012. január 26. (csütörtök) 13:38
Amikor felborul szervezetünk pH-ja, számos problémával kerülhetünk szembe. Egy elsavasodott testben különféle baktériumok, élesztő- és egyéb gombák, penészgombák jelennek meg, melyek aztán újabb savakat termelnek. Az ásványi anyagok a legfontosabb tápanyagok, melyek fenntartják a normális sav-bázis egyensúlyt.

Ha a savszint túl magas, a testünk ásványokat használ fel a semlegesítésükre, kivonva őket a különféle szervekből, csontokból és a fogakból. Hajhullás, pattanások, lábizzadás, állandó kimerültség, hátfájás, ingerlékenység, cellulit, túlsúly, fogszuvasodás és szájszag, ízületi problémák, csontritkulás, allergia, szívinfarktus és daganatos megbetegedések – csak néhány azokból a problémákból, amelyekért szervezetünk elsavasodása okolható.

Sav-bázis egyensúly

Az anyagcsere folyamatok következtében a testben folyamatosan savak keletkeznek, amelyekre szükségünk van az emésztéshez, az égési folyamatokhoz és az energiatermeléshez. A savak csak akkor károsak, ha túl sok marad vissza belőlük. Ilyenkor a test a felesleget a táplálékokból származó bázisokkal próbálja meg semlegesíteni. Ha nem táplálkozunk megfelelően, akkor a szervezet nem kapja meg a szükséges mennyiségű bázisokat. Ezek hiányában pedig az ásványi anyag készletek kifosztásával köti meg a felesleges savakat a kötőszövetben. Mindennemű víz-, gyümölcs- és ivóléböjt, tisztító vagy méregtelenítő kúra arra irányul, hogy ezektől a lekötött salakanyagoktól megszabadítsuk a szervezetet, és visszapótoljuk a hiányzó ásványokat.

Elsavasodás

Az elsavasodás kettős veszélyt jelent az egészségünkre. Egyrészt a savak közömbösítése felesleges terhet ró az immunrendszerünkre, aminek így csökken a hatékonysága. Másrészt a szervezetünkben található mikroorganizmusok, vírusok, baktériumok és gombák savas környezetben szaporodásnak indulnak, és anyagcseretermékeikkel még savasabb környezetet teremtenek. Olyan folyamat ez, amely kellemetlen tüneteket és betegségeket egyaránt okozhat, az elsavasodás mértékétől függően. A folyamat azonban bármikor megfordítható! De mivel a savak bent keletkeznek, a bázisokat pedig kívülről vesszük fel, a kívánt egyensúlyt a táplálkozásunkkal bevitt bázistöbblettel visszanyerhetjük.

Táplálkozás

Elsavasodásunk oka nagyrészt helytelen táplálkozásunk. Egyes élelmiszereink lúgosítanak, de sajnálatos módon majdnem minden finom falat savasítja testünket. Ha a savasító élelmiszereink mellett nem fogyasztunk elegendő bázikus hatású élelmiszert is, akkor minden napra jut egy adag savmaradék, amelyet közömbösítenünk kell. Ez évek alatt több kilónyi ásványi anyagokkal megkötött salakanyagot jelenthet, melyre megoldást a bázikus táplálkozás, és a régről maradt sav-raktárak felszámolása jelent. Bázikus hatású ételek a nyers és párolt zöldségek, a nem édes gyümölcsök, a túró, a barna rizs, a köles, a krumpli, a teljes kiőrlésű kenyerek, valamint a herba teák. Míg savasítanak a húsok, a tojás, a zsíros- és kéksajtok, az édesség, a fehérliszt, a szénsavas üdítőitalok, a kávé, az alkohol, a tartósítószerek és az adalékanyagok.

Bázisok

A bázisok olyan szerves vagy szervetlen vegyületek, amelyek vizes oldatokban hidroxil-ionokat adnak le, és ezzel bázikus reakciókat eredményeznek. Amikor a test elsavasodása kellemetlen tünetekben is megnyilvánult, a bázikus táplálkozás már gyakran nem elegendő az egyensúly helyreállításához, ilyenkor táplálék-kiegészítésre is szükség van. A legismertebb bázisok a kalcium, a kálium, magnézium, a cink, a jód, a króm, a mangán, a molibdén, a réz, a szelén és a vas. Ezek az ásványi anyagok segítenek a felszabadított toxinok lekötésében és eltávolításában.
Amint a szervezet sav-bázis egyensúlya helyreáll, és újra feltöltődik nyomelemekkel, észre fogja venni, hogy javul a kedélyállapota, elmúlik a fejfájása, kisimul a bőre, és határozottan fiatalabbnak fogja érezni magát.

Vissza