HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Támad az influenza? Lendüljön ellentámadásba!

2012. január 26. (csütörtök) 13:37
A környező országokban már fertőz az influenza, szakemberek előrejelzése szerint 2-3 hét múlva hazánkban is felüti fejét a vírus okozta megbetegedés!

Főszerepben az immunrendszer

Járványok idején külön szó esik a veszélyeztetett betegekről, hiszen náluk nagyobb a betegség kialakulásának veszélye, és esetükben a szövődmények is könnyebben kialakulhatnak (csecsemők, gyermekek, várandósok, krónikus betegségben szenvedők vagy éppen az idősebb korosztály tagjai). Amikor a vírus megtámadja a szervezetet, az immunrendszer azonnali védekezésbe kezd, de hogy mennyire lesz eredményes ez a harc, nagyban függ „védőpajzsunk” állapotától. A vitamindús táplálkozás, a réteges öltözködés, a közösségi helyiségek rendszeres szellőztetése és a higiénés szabályok betartása mellett további segítséget is nyújthat immunrendszere erősítéséhez.

Tegyen a megelőzésért!

A megszerzett tapasztalatok is segítik dr. Szalánczi Katalin belgyógyász-kardiológus főorvos munkáját, aki a miskolci Sensolite Gyógycentrumban készséggel áll a páciensek rendelkezésére, és igyekszik mindenki számára személyre szabott terápiát javasolni.
- Az influenza vírus időbeli lefolyása két részre osztható: van egy 2-3 napos lappangási időszak, amikor a betegnél általános tünetek jelentkeznek, például szédülés, fejfájás, izomfájdalom, levertség. Ezt követi egy intenzív 5-7 napos periódus, amikor a páciensnek nagyon magas a láza, és sok esetben száraz köhögés is kíséri a betegséget – magyarázza Szalánczi doktornő. – A tavalyi tapasztalatok is azt mutatták, hogy akik a megelőzés szándékával feküdtek be a fényágyba, jó eséllyel kerülték el a megbetegedést. Ha mégis megfertőződtek, jóval enyhébbek voltak a tüneteik és gyorsabban épültek fel. Ha most szánja rá magát valaki egy terápia elkezdésére, még éppen időben van, hiszen ha a következő egy hónapban heti 3 kezelést kap a Sensolite-ban, immunrendszere ellenállóbbá, erősebbé válik.

„Ramatyul vagyok!”

Ha ezt a mondatot halljuk valakitől, elképzelhető, hogy ott bujkál a szervezetében a vírusos megbetegedés.
- Még ilyenkor sem késő cselekedni az egészség érdekében!” – nyugtat meg a doktornő. – Számos páciensünknél bizonyosodott be, hogy ha az influenza kezdeti tüneteivel keresnek fel minket, amikor fáradékonyság, levertség, végtagfájdalom nehezíti napjaikat, a terápia megkezdése indokolt, ugyanis 2-3 kezelésre is rendkívül pozitívan reagál az immunrendszer. Amikor tombol a magas láz, akkor nem javasoljuk a fényágy használatát, de amint 37 fok alá csökkent a testhőmérséklet, folytatható a kúra a gyorsabb gyógyulás és az esetleges szövődmények elkerülése érdekében. Miután az influenza akut betegség, a kezeléseket napi szinten is ajánljuk.”

A háziorvos is ezt ajánlja

Dr. Munkácsi László miskolci háziorvos családja is a Sensolite Gyógycentrumban gyógyult, ahol igazán kedves és kivételesen figyelmes asszisztencia fogadta őket minden alkalommal.
- Nekem légzési problémáim voltak, amelyek a fényágyban töltött kezelések hatására javultak – meséli a doktor úr felesége. - Nagyobb lányunknak pedig a vérkeringésén javított, hiszen korábban folyton fázott a keze és a lába, a fényágy azonban ezen is segített. Most pedig az influenzajárvány előtt – bízva a betegség elkerülésében – még elmegyünk néhány alkalommal és bátran javaslom mindenkinek, hogy kövesse a példánkat!
Nem lehet elégszer elmondani, hogy az egészségünk az egyik legnagyobb kincsünk, megőrzésében vagy visszaszerzésében pedig hatékony segítséget nyújthat a fényágy!

Vissza