HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Fodorné Nagy Katalin: A szolgálat életcél!

2012. február 17. (péntek) 09:53
 

 

Pro Caritate-díjas lett Fodorné Nagy Katalin

Rászorulókon segíteni nem egyszerűen munka: szolgálat ez a szó legnemesebb értelmében. Vannak közöttünk olyanok, akik erre teszik fel az életüket. A Pro Caritate díjas Fodorné Nagy Katalin, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ megbízott intézményvezetője ennek szenteli a mindennapjait.

[1_960] FodorneNagyKatalin2.jpg
- Hogyan került kapcsolatba a szociális munkával?

- Huszonhét éve dolgozom ezen a területen. A hejőbábai pszichiátriai otthonban több beosztásban tevékenykedtem. Úgy is mondhatnám: itt nőttem fel, itt tudatosodott bennem, hogy másokon segíteni nagyon jó érzés. Az elmúlt év áprilisától pedig a megyei szociális és gyermekvédelmi központ megbízott intézmény vezetőjeként végzem a munkám.

- Mit jelent ez a mindennapokban?

- Óriási feladatot. A szakmai munka mellett a gazdálkodással, működtetéssel kapcsolatos teendők is hozzám tartoznak. Az, hogy – több pénzügyi, gazdasági végzettségem mellett – közigazgatási szakirányos közgazdász vagyok, megkönnyíti a párbeszédet a fiskális gondolkodás képviselőivel. Fontos cél számomra a szociális szakmai szempontok érvényesítése, a gyermekvédelemre vonatkozó irányelvek betartása, vagyis nem születhetnek döntések a szakma megkérdezése nélkül. Munkám során igyekszem összehangolni az ellátottak érdekeit és a fenntartáshoz kapcsolódó pénzügyi, gazdasági érdekeket. Hitvallásom – a debreceni egyetem szociális munkás szakán tanultak alapján –, hogy fontos az emberi méltóság tisztelete, az empátiás készség. Szeretni kell a gyerekeket, a sérült, fogyatékos és idős embereket.

- Az elmúlt év végén rangos szakmai elismerést kapott a hejőbábai intézmény és Ön is...

- Igen, az a megtiszteltetés ért, hogy a Fogyatékos Emberek Világnapján (december 3.) a hejőbábai szervezeti egységünk munkatársai Miniszteri Elismerő Oklevélben részesültek. Az örömömet tetézte, hogy szakmai munkám elismeréseként átvehettem a Pro Caritate-díjat, amelyet a gyermekvédelem, a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációja érdekében végzett munkáért adományoz a szaktárca vezetője. Érzékenység, kitartás kell ahhoz a sokszor emberfeletti teljesítményhez, amit a rászorulók támogatása jelent, de ez az, amit életcélul tűztem ki.

Vissza