HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Böllérkirályt választanak Ónodon

2012. február 15. (szerda) 12:33
 
Február 18-án, szombaton várják az érdeklődőket a III. Ónodi Böllértalálkozóra. Aki tavaly ott volt, biztos, hogy idén sem hagyja ki az Ónodi Böllértalálkozót. A nagyszabású, sorrendben immár harmadik rendezvényt ezúttal február 18-án, szombaton tartják a Vásártéren. Az biztos, a részvevők most is igazi disznótoros hangulatra számíthatnak. Tarnóczi József, polgármester vendégcsalogatóként elmondta, az örökös böllérkirály Benke Laci bácsi, idén is tiszteletét teszi a találkozón, és az eseményhez kulturális, és zenei programok is kapcsolódnak.

A rendezvény fővédnöke dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke, a körzet országgyűlési képviselője.

[1_960] Boller4.jpg

A disznótor Magyarországon rendszerint télen a karácsony előtti, illetve a januári hideg napokban a paraszti háztartások egyik legnépszerűbb tradíciója volt. Aki részt vett már egy igazi falusi disznóvágáson az tudja: a háznál nevelt sertést korán reggel levágják, a nap folyamán a húst feldolgozzák, és a kemény munka jutalmaként este jöhet a hagyományos vacsora, vagyis a sok-sok finomságot kínáló disznótor. Régen a téli falusi népszokások közül ez volt az egyik legtöbb embert megmozgató közösségi esemény.

[4_960] Boller2.jpg

Tizenöt csapat versenyben

- A III. Ónodi Böllértalálkozón a legjobbnak kijáró cím elnyerésére szép számmal jelentkeztek, összesen tizenöt csapat nevezett – hallottuk Tarnóczi Józseftől. A polgármester elmondta: a versenyzők legfőbb feladata, hogy megmutassák, milyen a hagyományos, magyaros húsfeldolgozás, és milyen tradicionális étkek készülhetnek – természetesen az ahány ház, annyi szokás jegyében – a sertés feldolgozása során. A csapatok által készített ételeket folyamatosan kóstolhatják a vendégek. Kínálnak majd többek között hagymás sült vért, hurkát, kolbászt, orjalevest és toros káposztát. A megmérettetés egyébként hat kategóriában folyik majd, ezek a következők: hurka, kolbász, toros káposzta, forralt bor, fogópálinka és a legnépszerűbb csapat.
Az elkészült étkeket a szakmájához kiválóan értő zsűri bírálja. Számít az íz, a szín és az étel állaga. A nap végén átadják az Ónod böllérkirálya címet és az ezzel járó vándorkoronát.

[2_960] Boller5.jpg
Lesz zene, tánc

- Míg hagyományos disznóságok elkészítésében a csapatok versenyeznek, a látogatókat az eseményhez kapcsolódó kulturális, zenei programokkal várják – hívta fel a figyelmet a különböző együttesek és szólisták fellépésére Ónod polgármestere.
Megelevenedik tehát az igazi régi disznótorok hangulata. Mert hiszen a disznóölés, a disznótor a tréfálkozás, vidámság, és a pajzán verselések jegyében zajlott. Tor közben gyakran megemelték a vendégek a poharukat, hogy szerencséjük legyen a jövő évi disznóval is. A vacsora végeztével aztán a gazda nótát kezdett, amit a többiek folytattak. A jó disznótor hajnalig tartó mulatozással zárult.
Az ónodi szervezők ígérik, náluk is a finom falatoké, a vidámságé lesz a főszerep!

[3_960] Boller3.jpg
PROGRAMFÜZET
 
 6:00    Elcseppen a röfik elso vére! SZÚRÁS
 7:45    MEGNYITÓ Benke Laci bácsi
 8:00    Agyagbanda
 8:45    Számadó Együttes
 9:30    Czemende
10:20    Látványvágás Kató Nénivel
12:15    Karakter Táncstúdió
12:30    Néptánc
12:55    Karakter Táncstúdió
13:20    Bohemian Betyars
14:00    Pataki Attila
15:00    EREDMÉNYHÍRDETÉS
16:00    Republic Együttes

   Folyt. köv. jövőre.........!!!

Vissza