HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Harc ereink egészségéért

2012. március 12. (hétfő) 12:36
A jó keringéshez jól működő szívre, és egészséges erekre is szükségünk van. Ha az érrendszerben gondok vannak, a keringésben zavarok támadhatnak. Ha azonban a keringési rendszerünk jól működik, szívünk és ereink is egészségesek, akkor zavartalan mind a tápanyagok, mind a salakanyagok szállítása a szervezeten belül.

Alapvető problémák

A szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás még mindig az egyik leggyakoribb halálok. Elsősorban a kis és nagy vérerek szinte minden embernél az öregedéssel együtt járó, egyre fokozódó megvastagodása és merevsége játszik döntő szerepet. Ezt meszesedésnek nevezik. Az állandó magas vérnyomás kialakulásának leggyakoribb oka az artériák átmérőjének és az érfal rugalmasságának tartós csökkenése, amely az életkor előrehaladtával fokozódik. Az artériák rugalmasságának csökkenéséhez az érfalakban lerakódó koleszterin nagyban hozzájárul. Ezen kívül a véralvadék is hozzátapad az érdes, gyulladt érfalakhoz, vérrög (trombózis) alakul ki, amely részben vagy teljesen elzárhatja az artériát, így megakadályozva a vér áramlását. De a túlzott megterhelés (pl. a stressz) is elősegíti a magas vérnyomás kialakulását.

Az artériák merevsége

Az artériak egyik fontos élettani funkciója, hogy adott jelre tágulni képesek. Korral, illetve az érelmeszesedés kialakulásával azonban az artériák lassan elvesztik ezen képességüket, és kialakul az úgynevezett Artéria Merevség. Az Artéria Merevség Index (AMI) pedig prognosztikus értékű: minél nagyobb a mértéke, annál nagyobb az esély egy halálos végű infarktus vagy sztrók fellépésének.

Az érfal védelmében

A kor előrehaladtával, és a helytelen táplálkozás miatt a vérkeringés romlik: csökken az erek rugalmassága, a hajszálerek száma, növekszik azonban az érfal nem kívánatos áteresztőképessége, törékenysége, meszesedése, amely miatt jelentősen nő az infarktus, az agyvérzés és egyéb pl. trombózishoz vezető folyamatok veszélye. Ezeken túl a keringési zavarok okozhatnak látáscsökkenést, a szexuális impotencia bizonyos fajtáinak kialakulását, sőt, a bőr korai öregedését is. Szomorú tény, hogy ma Magyarországon minden második haláleset visszavezethető keringési zavarokra, illetve azok következményeire. Az antho/proflavonoidok eredményesen alkalmazhatók számos keringési zavarra visszavezethető betegség esetében mint megelőző és regeneráló hatású készítmények.

Életmódváltás

Kutatások igazolták, hogy már az életmód megváltoztatása is elegendő ahhoz, hogy a meglévő érelmeszesedések visszafejlődjenek. A mozgás és a diéta mellett a stressz kerülése és a lelki egészség is kiemelkedő szerepet játszik a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében. A lelki egyensúly és bizonyos szívbetegségek között szoros kapcsolat van. A tartós stressz a vérnyomás és a vér koleszterintartalmának emelkedéséhez vezet. Ami mozgás és kikapcsolódás hiányában elősegíti az érelmeszesedést és az ebből adódó betegségek kialakulását. Ezért fontos a helyes életmód kialakítása. A hazánkban rendkívül elterjedt dohányzás igen fontos tényező. Minél több cigarettát szív valaki, annál nagyobb a szélütés kockázata a nemdohányzókéhoz képest, a dohányzás elhagyásával azonban a rizikó ugrásszerűen lecsökken.

Helyes táplálkozás

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának csökkentése érdekében a táplálkozásban nagy hangsúlyt kell fektetni a túlzott zsírbevitel elkerülésére és a megfelelő mennyiségű élelmi rost fogyasztására. Az élelmi rostokhoz leginkább bőséges zöldség-, gyümölcs- és teljes őrlésű gabonakészítmények fogyasztásával jut a szervezetünk. A magyar táplálkozási szokásokat figyelembe véve mindenképp érdemes a telített zsírsavak bevitelét csökkenteni, az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavak javára. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az állati eredetű zsírokat kisebb mennyiségben, a növényi eredetű zsiradékokat valamint a tengeri halakat pedig nagyobb mennyiségben fogyasszuk. Kerüljük a túlzott só fogyasztását, helyette használjunk különféle fűszernövényeket. Mérsékeljük az alkoholfogyasztást, és a szénhidrát bevitelt.
Egészségünk megőrzése érdekében mi magunk is sokat tehetünk. A megelőzés lényege tehát annak elismerése, hogy felelősek vagyunk önmagunk és környezetünk egészségéért.

Dávid Ildikó

Vissza