HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

A Bodrog-parti Athénban

2007. november 13. (kedd) 17:35
 
Mindegy a hideg és az ősz: ha a Zemplén felé vesszük utunkat, e táj az évnek ebben az édesbús időszakában is egyedi élményt nyújt. Hazánk egyik legszebb és legismertebb kisvárosa felé autózunk, aranyló napsütésben kísérnek a nevezetes borvidék dűlői, lankák, dombok, hegyek és borházak, míg a történelem korábbi évszázadaiban is jelentős szellemi központ, Sárospatak határát átlépjük.

Ahogy sokan tartják, a Bodrog-parti Athénba érkezik, aki Sárospatakot választja úti céljának. E kis túlzást némiképp jogossá teszi a Bodrogköz és a Hegyalja övezte festői vidék, különösen pedig a város történelmi és művelődéstörténeti kincsestára. Mindközül leglátogatottabb a hazai késő reneszánsz egyik legértékesebb együttese, a Rákóczivár és múzeuma, amelyek a XVI. századig kalauzolnak vissza az időben. A parkban láthatjuk: zajlik még I. Rákóczi György ágyúés harangönt műhelyének feltárása. Egy rövid sétát kell csupán tennünk, hogy a belváros felől lekanyarodó kis utcában láthassuk a város legkorábbi templomát, a Vártemplomot. Szemben a Képtár, amely a kapuján elhelyezett felirat szerint 2008. január 15. után látogatható újra. Nem feledhetjük, hogy Árpádházi Szent Erzsébet szülőhelyén járunk! Erre emlékeztet egyebek mellett a Vártemplom melletti Szent Erzsébet-ház, miként a várbeli kiállítás is. Az emlékévhez kötődő helyszínek körül népes csoportok teszik tiszteletüket, ám a jubileumtól függetlenül is él a városban a II. András lánya iránti tiszteletadás. S míg engedjük, hogy régmúlt korok, sajátos hangulatban kalauzoljanak a várba torkolló utcán, míg a királyi udvarház, a Loránttfyak, a Rákócziak kora fölött képzelgünk, egy kedves kis ajándékbolt bejáratára figyelünk fel. Helyi képzőművészek alkotásaival, a híres sárospataki kerámia napjainkban készült fazekasmunkáival is találkozhatunk itt – mintha a sokszínű és gazdag pataki kultúra egy szeletét ízlelhetnénk meg, s vihetnénk haza emlékül.

[327_2_180.jpg] Vartemplom.jpg [327_3_180.jpg] Konyvtar1.jpg

Pihenés-Aktívan is

Ha a várostörténet további jelentős tanúi mellett is szeretnénk elidőzni, érdemes szállás után is néznünk – a belvárosban és annak közelében is számos igényes
panzió, vendégház – gyakran ugyancsak történelmi korokra utaló elnevezéssel – várja vendégeit. Ajánlataik ugyanakkor nagyon is koszerűek és sokszínűek, mint például a Bodrog nevét viselő hotelé. Az éttermi kínálat és a wellnessszolgáltatások is garantálják a turistaséta fáradalmainak kipihenését. Az újabb nap programjába tervezhetjük a híres tanítóképző és iskolavárosi múlt emlékeit, miként az újkor nevezetesebb építményeit, amilyenek például a Makovecz-épületek. A város történelmi és újkori stílusokat is ötvöző magjából kellemes kirándulás tehető a vidéken, s érdemes a termálfüdő gyógyhatású vizében is megmártózni, amit az év bármely napján megtehetünk.


Minőségi kitérő

[327_1_t.jpg] Borasz.jpg

Útközben aligha feledhetjük: a világörökség részeként is nevezetes Tokaji borvidéken haladunk keresztül. Ragadjuk hát meg az alkalmat, hogy az idei, az „Év bortermelője” címet elnyert, harminckét esztendős borász, IFJABB KISS ISTVÁN különleges nedűit is megízleljük – Tolcsvára kanyarodva! A többfunkciós, családi Kiss-pincészetet a Dessewffy-kastély szomszédságában találjuk. Aggodalomra semmi ok: aki nem tud helyben kóstolni zsebben lapuló kocsikulcs miatt, vásárolhat is. Választani azonban nem lesz egyszerű, a borász apa és ugyancsak borász, ráadásul e szakterületen doktorált fia, palackba zár itt minden zamatot, amit a hegyaljai dűlők teremnek: fajtaborokat; divatos, késői szüretelésű édes borokat; különlegességként száraz és édes szamorodnit; 3, 5, 6 puttonyos aszút; igazi felsőkategóriás italként pedig aszúesszenciát. A számos – díjakat is nyert – borfajta között specialitásként találunk egy palackot, amelynek címkéjéről az ifjú borász tekint vissza. Az Új nemzedék-sorozat tagja ez, amelyet részben „kezdő borivóknak” ajánl a készítő: édes, késői szüretelésű hárslevelűről van szó, amely könnyen fogyasztható, érthető és elérhető bor mindazoknak, akik a minőségi borfogyasztás mellett teszik le a voksukat”.

spitz.

 

 

Vissza