HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Rezveratrollal a sejtek egészségéért

2012. április 19. (csütörtök) 16:59
 
Kutatók felfigyeltek rá, hogy a hirtelen szívhalálban elhunyt betegek fele halála napján is vett be aszpirin tablettát. Ez indította őket arra, hogy az aszpirin tablettánál sokkal megbízhatóbb alternatíva után kutassanak, és most valószínűleg meg is találták azt, a vörösborban is jelen lévő rezveratrol nevű vegyület formájában.

Kutatók olyan gyógyszert tesztelnek embereken, amely 25 évvel meghosszabbítaná mindenki életét. Az új szer nem csupán a minimumra csökkenti a krónikus betegségek megjelenését, de jó pár évvel meg is növeli az élettartamot. A „csodaszer” a rezveratrolon alapul, amely egy elsősorban a piros szőlőben előforduló növényi anyag, s úgy hat, hogy egy olyan gént aktivál, amelynek köszönhetően sejtvédő anyag termelődik. Erős antioxidáns lévén véd a szív- és érrendszeri megbetegedésektől, megelőzi a rákot, és csökkenti a gyulladást a krónikus gyulladással járó betegségekben. Többek között ezért élnek tovább a vörösbort ivó franciák annak ellenére, hogy több alkoholt fogyasztanak, mint az átlag.

Francia Paradoxon

A franciák épp annyi zsíros ételt fogyasztanak, mint pl. a norvégok. Ennek ellenére a szívinfarktus gyakorisága Franciaorszában kb. ötöde a Norvégiában, vagy éppen a Magyarországon tapasztalhatónak. Sőt, egész Európában Franciaországban a legalacsonyabb a halálos kimenetelű szívinfarktus gyakorisága. E jelenséget – mármint, hogy a magas zsírbevitel mellett is váratlanul alacsony a szívinfartus előfordulási aránya Franciországban – nevezzük Francia Paradoxonnak.

Mi a rezveratrol?

A vörösborban egy különlegesen egészséges antioxidáns, a rezveratrol nevű anyag található. Ez a vegyület főleg a szőlő héjában és magjaiban található. Nagyon sok betegség ellen nyújthat védelmet. A rezveratrolnak a szívbetegség megelőzésében, a gyulladások csökkentésében éppúgy szerepe lehet, mint a rák megelőzésében vagy a hormonpótlásban. Már napi egy pohár vörösbor is elég rezveratrolt juttat a szervezetbe, hogy kifejtse jótékony hatását. Azonban ez csak a Dél-Európai borokra igaz, ugyanis a Magyarországon előállított boroknak alacsony a rezveratrol tartalma, 1,5-2 liter nedűt kellene ahhoz meginnunk, hogy hatása érvényesüljön, ilyen mennyiségnek azonban már több a kára, mint a haszna.  Szerencsére a rezveratrol már étrend kiegészítő formájában is kapható, így nincs akadálya e jótékony hatóanyag megfelelő mennyiségben történő bevitelének.    

Vérhígító            

A rezveratrol meggátolja, hogy az egyes vérlemezkék összetapadjanak, és így vérrög képződjön az erekben. Ha a rög a szív- vagy az agyi erekbe kerül, az ér elzáródása miatt az oxigén nem tud eljutni e létfontosságú szervekbe, így a szívben infarktus, az agyban sztrók alakul ki. A rezveratrol az erek meszesedését is gátolja. Csökkenti ugyanis a „rossz” koleszterin, azaz az LDL-koleszterin oxidációját.        

Rákmegelőző     

A vörösbornak a rák megelőzésében fontos szerepet tulajdonítanak. A rezveratrol minimális szintre csökkenti például a DNS mutációk mennyiségét és gátolja a szabadgyökök oxidációját. Képes beindítani a rákos sejtek önpusztítását is: a folyamat során a daganatos sejtek szétesnek, és a falósejtek „kitakarítják” őket a szervezetből.        

Pótolja az ösztrogént

A rezveratrol egyik különleges tulajdonsága, hogy képes a szervezetben az ösztrogén-receptorokhoz kapcsolódni, és ösztrogénként viselkedni. Így természetes ösztrogénhiányos állapotokban, például menopauza idején, egyes nőgyógyászati betegségek esetén, fenyegető csontritkulásnál a mérsékelt vörösbor-fogyasztást is magában foglaló étrendet hatásosnak tartják a kutatók.     

Összefoglalva: a rezveratrol folyamatos szedése jelentősen csökkentheti a szívinfarktus előfordulásának esélyét, csökkenteni képes a kialakuló szívizomelhalás nagyságát. Rendszeres fogyasztással tapasztalható a vérnyomáscsökkenés, koleszterinszint csökkenés, érelmeszesedés mérséklődése, a retina vérellátásának fokozásával a látásélesség javulása. Az erek funkciójának normalizálása révén javul a vérkeringés, ami az egészségi állapot általános javulásához vezethet.

Dávid Ildikó

Vissza