HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Csíksomlyó, az imádság szent helye

2012. május 18. (péntek) 08:45
 
A 445. csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot május 25-én, pénteken az este 7 órakor kezdődő szentmise nyitja meg, majd reggelig tartó virrasztás kezdődik.

„Csíksomlyó a zarándoklat, az Istennel való találkozás és az imádság szent helye... Ezért zarándokolnak Csíksomlyóra több évszázada az emberek... Csíksomlyó ugyanaz, mint aminek az ősök építették, a búcsú, aminek az ősök fogadták: hálaadás a Boldogságos Szűzanyának az évszázados oltalomért, hálaadás azért, hogy katolikus hitünkben megmaradhattunk, és kegyelemkérés a viharfelhős jövőre. (…) Ilyen lelkülettel várjuk az idei évben is a zarándok testvéreket a pünkösdszombati nagybúcsúra" – írja a csíksomlyói ferencesek nevében Urbán Erik OFM, ferences megbízott házfőnök, templomigazgató. Lapunk munkatársa a búcsúra igyekvő zarándokokkal találkozott.

Mint az összeszorított ököl…

A Csíkszeredához közeli Csík-szentimrén élő Szántó Zsolt úgy gondolta, lóháton teszi meg az utat Budapest és Csíksomlyó között úgy, hogy saját hátasa nem áll rendelkezésére Magyarországon.

[1_960] Lovas.jpg
Történt, hogy nem kapta meg az utazási engedélyt a lova. Félő volt, hogy a terv, miszerint a Csíksomlyón tartandó pünkösdi búcsúra lóháton érkezik meg, füstbe megy. Ám Szántó Zsoltot nem abból a fából faragták, akit apróbb hiányosságok megingatnak elhatározásában. Felvette a kapcsolatot magyarországi ismerőseivel, és láss csodát, a segítség megérkezett. Budapesten kapott egy kölcsön lovat május hatodikán és elindult a Hősök teréről.
– Kísérővel érkeztem a következő állomásra, ahol már újabb patással fogadtak, a fővárosi hátast visszavitte addigi kísérőm a tulajdonosának – mesélte. – Bekecs a tizedik váltóhely, ide Kisgyőrből érkeztem az ott élő, de komlóskai származású Szemán Jani bátyussal, itt pedig újdonsült barátom, Bányai Béla fogadott. Az egyik lovával és egy csikóssal teszem meg a távot Bodrogkeresztúrig, ott már ismét csak várnak rám. Az út során találkoztam a Mária Út zarándokaival, akik szintén Csíksomlyóra igyekeznek, és ha minden igaz, még egyszer érintjük egymást, merthogy Tokajtól én is ezt az útvonalat követem. A határnál barátaimmal találkozom, Csíksomlyóra már saját lovaimmal érkezem – számolt be tervéről a székely fiatalember, akit szokatlan elhatározásáról is faggattunk.
- A teljesítményemmel szeretném felhívni a világ figyelmét Székelyföld autonómiájának szükségességére, a magyar sors jobbrafordulásának fontosságára. A magyarok úgy vannak a nagyvilágban, mint a kinyújtott öt ujjam, mindegyik más irányba mutat. De ha ököllé szorítom, akkor egyként lehet látni őket. Nos, ezt az összetartozást kell erősíteni, és az effajta összefogás határozhatja meg jövőnket – mondta lapunk érdeklődésére Szántó Zsolt.
A történet érdekessége, hogy a Bányai Lovas Iskolában akkor kezdte meg az ellést egy kanca, amikor az erdélyi fiatalember megérkezett. Szántó Zsolt tevékenyen részt vett a kiscsikó világra hozatalában, és kisebb csodának tartotta az esetet.
- Lám, az Isten is azt akarta, hogy most érjek ide – mondta ízes, a székelyekre jellemző hanghordozással. – Úgy hiszem, nem utoljára jártam Bekecsen.
Bányai Béla hozzátette, közel van a Mária Út, a kiscsikó nevét úgy választják majd meg, hogy az valamilyen szinten kötődjön a különböző országokban élő, magyarok összefogását jelképező földrajzi nyomvonalhoz.

Zarándokok a Mária Úton

A közelmúltban kijelölték, majd információs táblákkal látták el azt a földrajzi nyomvonalat, amely megyénken is áthalad Mária Út elnevezés alatt.

[2_960] Zarandoklat2.jpg

Maga az útvonal Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút hálózat, amelynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazell-től az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon. Gyalogosan két hónap alatt járható be, és a Szent Jakab út (El Camino) mintáját veszi alapul. A Mária Út csupán három éves, de Közép-Európa legfontosabb zarándokútjává válhat a jövőben. A mottóként választott „Máriával, Jézus anyjával” fémjelzett idei Csíksomlyói Pünkösdi Búcsúra (május 25-28.) igyekvő – a Mária Utat járó – zarándokokkal április végén, Monokon találkoztunk.
Csizmadia István, a csoport vezetője elmondta érdeklődésünkre, a Mária Út létrehozásának gondolata elsősorban azért született meg, hogy segítsen az országunk egységének békés megteremtésében, az észak-déli és a kelet-nyugati út tulajdonképpen egy nagy keresztet alkot, ami lefedi a szétszabdalt Magyarországot. – Amikor Csíksomlyóba érkezünk, mintegy hatszázezer magyar van együtt a világ minden tájáról, megható érzés. Utunk során minden településen érezzük a szeretetet, és nem mindig sikerül leplezni az elérzékenyülést – fogalmazta meg gondolatait Csizmadia István. A zarándokok részt vettek a monoki római katolikus egyház búzaszenteléssel egybekötött szentmiséjén, amelyen a hívek Rácz Bertalan címzetes kanonok vezetésével imádkoztak a bő termésért, miközben megáldották a termőföldeket, a vetéseket.

Több mint…

A Mária Út több mint turistaút, több mint zarándokút, több mint értékes program, több mint értékek gyűjteménye, több mint az önismeret útja, több mint új szemlélet, több mint jó társaság, több mint kultúra, több mint szakralitás, több mint turisztikai ajánlat, több mint spirituális élmény, több mint Közép-Európa felfedezése, több mint az országkép gazdagítása - több mint 1400 km... A Mária Út mindezek – és még sok más – összessége! (www.mariaut.hu)

Vissza