HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Cukorbetegség: tünetek és megelőzés

2012. május 18. (péntek) 08:44
 
A cukorbetegség gyakran előforduló anyagcsere-rendellenesség. Fő jellemzője a szénhidrát-felhasználás zavara.

Magyarországon közel 600 ezer diabéteszes él, és legalább ugyanennyien vannak azok, akik cukorbetegek, de nem tudnak betegségükről, és egyre több a cukorbeteg a legfiatalabb korosztályban is. Kezeletlen esetben a betegségnek az egész szervezetre kiható szövődményei alakulhatnak ki, amelyek viszont a gondos és folyamatos kezelés mellett minimálisra csökkenthetők.

Magyarországon több mint félmillió ember szenved cukorbetegségben, és körülbelül ugyanennyien lehetnek azok, akikben tudomásukon kívül jelen van a betegség. Ennek legfőbb magyarázata, hogy a gyakran előforduló 2. típusú cukorbetegség enyhe tünetekkel jár, így nehéz észrevenni meglétét. Szintén százezres nagyságrendű azoknak a száma is, akiknél a szénhidrát-anyagcsere olyan enyhébb zavara fordul elő, amely még nem minősül cukorbetegségnek, de az eltérés a normál anyagcseréjűektől már kimutatható.

[0_960] Cukorbetegseg.jpg

A cukorbetegségnek két fő típusa van:

1-es típusú cukorbetegség

Más néven inzulinfüggő vagy fiatalkori diabétesznek is hívják. Többnyire negyven éves kor alatt jelentkezik, de leggyakrabban kamaszkorban diagnosztizálják. A betegség általában hirtelen alakul ki, mert az inzulintermelés a hasnyálmirigy sejtjeinek pusztulása miatt teljesen leáll.

2-es típusú cukorbetegség

Nem inzulinfüggő vagy időskori diabéteszként is ismert, és általában a negyven éven felülieket érinti. Oka részben az, hogy a termelt hormonmennyiség nem elégíti ki a szervezet inzulinszükségletét, részben pedig lecsökkenhet a szervezet inzulin iránti érzékenysége – ezt az állapotot a szaknyelv inzulinrezisztenciának hívja. A hasnyálmirigy eleinte úgy próbálja helyrehozni a hibát, hogy több inzulint termel, de erre hosszú időn keresztül képtelen, ezért végül nem tud elegendő mennyiséget kiválasztani ahhoz, hogy stabilizálja a vércukorszintet.

A kialakulás

Az 1-es típusú cukorbetegség viszonylag gyorsan, ezzel szemben a 2-es típus általában lassan, alig észrevehetően alakul ki. Gyakran már csak a különböző szövődmények megjelenésekor diagnosztizálják a kórt. A diabétesz jellemző tünete lehet a fáradtság, a teljesítménycsökkenés, a farkasétvágy, az izzadás, a fejfájás, a nagymértékű ivás és vizeletürítés, az éjszakai vádli-görcsök, a látászavarok, a viszketés, a bakteriális- és gombás fertőzések gyakorisága, a vöröses arcszín, a potencia- vagy menstruációzavarok. Az 1-es diabétesz kialakulását jellegéből adódóan nem tudjuk, de a 2-es típusú megelőzhető: a megelőzés kulcsa pedig a helyes – cukor és zsírmentes – táplálkozás és a rendszeres mozgás. Fontos még az elhízás megakadályozása; ugyanis a túlsúly a 2-es diabétesz rizikó faktora.

A betegség kezelése

Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a kezelés minden esetben inzulin adását jelenti, míg a 2-es típus esetén célszerű nem eljutni az inzulinkezelésig. Inkább különböző – nem inzulin – készítmények, illetve az életmód és a táplálkozás megváltoztatása ajánlható. A testsúly csökkentése és a rendszeres testmozgás csökkenti a vércukorszintet. A megfelelő és pontos diéta betartása ugyancsak mérsékli a szükséges gyógyszer, illetve inzulin mennyiségét. A helyes életmód és étrend kialakításához speciálisan képzett szakember segítségét célszerű igénybe venni.

Szövődmények

A cukorbetegek többségének megvan a lehetősége, hogy egészséges életmódot folytasson. Ha azonban a betegséget nem kezelik gondosan, fennáll a súlyos szövődmények kialakulásának veszélye. Az 1-es típusú cukorbetegség rövid távú kockázata a diabéteszes kóma. Ez annak következtében alakul ki, hogy a szervezet a zsírt és az izmokat bontja le az energiatermeléshez, ami az egészséges testben a cukor felhasználásával történik. Mindkét típusú cukorbetegség vezethet olyan szövődményekhez, melyeket a tartósan magas vércukorszint véredényekre és idegekre gyakorolt hatása okoz. Kezeletlen diabétesz következtében kialakulhat szívkoszorúér-betegség, stroke, vesebetegség, valamint idegkárosodás és a lábfej elégtelen vérellátása, ami súlyos esetekben csak amputációval kezelhető. A cukorbetegek szem ideghártyájának károsodása vakságot okozhat.

Dávid Ildikó

Vissza