HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Bobra fel Tapolcán!

2012. augusztus 12. (vasárnap) 19:40
 
Immár öt éve várja Miskolctapolcán a különleges élményre vágyókat a Barlangfürdő Nyári bejáratánál, a csónakázó-tó feletti erdős területre épített, kanyargóssága miatt hazánk legizgalmasabb bobpályája. A télen és nyáron is üzemelő pályát 2007 nyarán avatták fel, és hamar megszerették a kalandkedvelő városlakók és turisták. Az elmúlt öt évben történtekről beszélgettünk Dombóvári Tiborral, a Mibob Kft. ügyvezetőjével.

[1_300] Bobpalya.jpgBiztonságos szórakozás

Igaz, hogy öt éve működik a rendszer, de felújítást nem igényel legalább 20-25 évig. Néhány kopó alkatrész cseréjén kívül komoly karbantartást még nem kellett rajta végezni. A minőségre, biztonságra garancia, hogy a bobpálya német precizitással készült – büszkélkedett a cégvezető. A balesetekről szólva elmondta: kisebb koccanások már előfordultak, de ezek mind a figyelmetlenségre vezethetők vissza. A rendszer teljesen biztonságos, minden bobba be van építve egy automata fékrendszer. A rozsdamentes acél pályán maximum óránként 42 kilométeres sebességet érhetnek el a járművek, amint elérik ezt a határt, az automatikus fékrendszer meggátolja a további gyorsulást. Azonban akinek sok ez a sebesség a kézifékkel kedve szerint lassíthatja a bob futását. Persze a balesetmentességhez a szabályokat is be kell tartani, 20 méternél közelebb nem szabad menni egymáshoz. Ezt figyelembe véve nagyon élvezetes és balesetmentes szórakozást nyújt a bobpálya - hangsúlyozta Dombóvári Tibor.

Fejlesztések

Három évvel ezelőtt beüzemeltünk egy automata fotórendszert, amely lesiklás közben megörökít mindenkit, és aki szeretné, a helyszínen megvásárolhatja a monitorról kiválasztott felvételt a célállomásnál. Aki igényli, e-mail címére is megkaphatja a fotót. A nyitáskor még nem üzemelt a büfé, azóta működik egy hideg-meleg szendvicses, üdítős, sörözős lehetőség, így amíg a szülők várnak a gyerekekre, vagy éppen valaki bobozás közben megéhezett, az evés kedvéért sem kell, hogy elhagyja a létesítményt.

[3_960] Bejarat.jpg

Élénk érdeklődés

Igazából a nyár és a hétvége az, amikor nagyon sokan vannak. Az ügyvezető azt ajánlja azoknak, akik sokat szeretnének csúszni, hogy inkább hét közben keressék fel a létesítményt. Ilyenkor nem kell túl sokáig sorban állni, ellenkező esetben 5-10 perc várakozásra számítani kell. A bobpálya egyébként egész évben nyitva van, még ünnepnapokon is.

Mindenkinek ajánlott

A cég szlogenje szerint háromtól kilencvenkilenc éves korig mindenki élvezheti a száguldást. Három és nyolc éves kor között szülői felügyelettel lehet lecsúszni. Annyira biztonságos a rendszer, hogy ha egy nyolc éves gyerek eléri a 130 centi magasságot, akkor már egyedül is bobozhat.

[2_960] Bobpalya2.jpg

További tervek

Nem csak a bobpályát, de a környékét is szeretnénk karbantartani. Bízunk benne, hogy a város tesz majd valamit Miskolc-Tapolcáért. Ismertek a tervek, így reméljük, hogy egy-két éven belül megvalósulnak azok az elképzelések, amelyeket a város a tapolcai vállalkozókkal egyeztetve végrehajt – emelte ki Dombóvári Tibor. A további elképzelésekről elmondta: volt egy bobpálya-tervük Lillafüredre is, bár nem tettek le róla, de egyelőre ennek megvalósulása kétséges. A fizetőképes kereslet leromlott az utóbbi pár évben, így nem valószínű, hogy belátható időn belül megtérülne ez a másik bobpálya. A későbbiekben, ha a gazdaság fellendül, akkor elképzelhető, hogy létrehoznak a környéken egy ilyen turisztikai attrakci

Dávid Ildikó

Vissza