HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Jobb körülmények, jobb munka

2012. június 15. (péntek) 10:25
 

Dr. Panyi Béla megbízott megyei főügyész szerint a végzett munka mennyiségén és színvonalán is meglátszik, hogy egymilliárd forintos költséggel kívül, belül teljesen felújították az ügyészségi tömböt. A törvénymódosítás miatt nyugdíjba vonulók pótlására is felkészültek.    

Eltelt egy év a megújult irodaház birtokba vétele óta. A megújult környezet hatással van az elvégzett munka színvonalára is?

A kivitelező kifogástalan munkát végzett. Most volt az egy éves garanciális bejárás és csak néhány kisebb mértékű és értékű javítani való akadt. Az irodaépület a XXI. század elvárásainak megfelelő körülményeket biztosít, ami visszatükröződik a munkavégzésben. Nem csak az épület, az infrastruktúra is megújult. A minőségibb számítógépek, elektromos berendezések gyorsítják az ügyészi munkát. Az egy-két személyes szobákban kényelmesebb, biztonságosabb a munkavégzés. Úgy ítélem meg, hogy ezek érzékelhetők a munka színvonalán is – jelentette ki Panyi Béla.

A bírók mellett az ügyészeket is érinti a nyugállományba menetel felső korhatárának 70 helyett  62 évben történő, kötelező megállapítása. Önöknél is történtek nyugdíjazások, sikerült biztosítani a pótlást?

A létszámunk teljes, az utánpótlásunk 100 százalékosan biztosított volt eddig is, hála a Miskolci Egyetemnek, amely nemcsak nekünk, a régió számára is biztosítja a jogász utánpótlást. Amikor megjelent a törvény a Legfőbb Ügyészség nagyobb létszámú fogalmazó felvételéről intézkedett. Tavaly 15 fogalmazót vettünk fel, az idén pedig további 9-10 felvétele várható. A benn lévő fogalmazók, alügyészek úgy tűnik, biztosítják a távozók létszámbeli pótlását, de minőségben - vélhetően - azonnal nem. Ugyanakkor több tehetséges, felkészült olyan fiatal ügyész kollegánk van, akik alkalmasak a különböző vezetői beosztásokra. A megyében a nyugdíjkorhatár betöltése egyébként hat vezetőt és egy ügyészt érint.

Tudomásunk szerint önt is rövidesen érinti a törvény. Készül a nyugdíjas életre?

A hat vezetőben benne van a megyei főügyész és a két helyettes is, így én is. A törvény meghatározása szerint az 1949. december 31-e előtt születettek június 30-án távoznak az ügyészség szervezetéből, az 1950-ben születettek pedig – hárman vagyunk ilyenek – december 31-ével. Lélekben készülök a nyugdíjba menetelre. Azzal, hogy a nyugdíjba került, kerülő ügyészek közül többen – alügyészként, ügyészségi megbízottként – a jövőben is foglalkoztatva lesznek, van akit jobban, van akit kevésbé visel meg a távozás lélekben…

Vissza