HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Csinosodjunk mangó maggal

2012. június 14. (csütörtök) 10:46
 
A magyarok 60 százaléka túlsúlyos, de sokan szeretnének megszabadulni súlyfölöslegüktől. Ez nem is csoda, hiszen mindannyian szeretnénk szebbek lenni, ezáltal jobb benyomást tenni embertársainkra.

A probléma azonban ott kezdődik, amikor úgy kezd el valaki fogyókúrázni, hogy nem méri fel egy esetleges diéta következményeit, pedig valójában azért csináljuk az egészet, hogy boldogabbak legyünk, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Az afrikai mangó mag kivonata most megoldást hozhat minden karcsúsodni vágyónak.

Az ideális testsúly

Egy ember számára a megfelelő testsúlynak több összetevője van. Legfontosabb tényező a testmagasság, de a számítást nagymértékben befolyásolja az életkor és a nem is. Az optimális testsúly meghatározásakor igen erősen befolyásoló tényező az ízlés. Minden ember másképp képzeli el saját testének ideális állapotát. Vannak, akik nádszál vékonyak szeretnének lenni, vannak, akiknek kicsit gömbölydedebb formák tetszenek. Nagyon fontos szempont az időtényező is. Ennek a meghatározásakor is hajlamos az ember irreális célok kitűzésére, ami szintén kudarchoz vezet. Olyan diéta nem létezik, ahol „percek alatt” elérjük célunkat. Fontos, hogy ne tűzzünk ki irreális, számunkra is elérhetetlennek látszó célt, mert ha belebukunk, a megélt kudarc hatással lesz a későbbi diéták eredményére is. Egy a lényeg: amennyiben jól érezzük magunkat a bőrünkben, úgy látványra, mint érzésre, akkor biztos, hogy testsúlyunk optimális, nem szükséges rajta változtatni, még akkor se, ha egy kalkulátor, vagy egy automata eredménye mást mutat.

Az ördögi kör

A szakértők jojó-effektusnak nevezik azt a jelenséget, mikor a diéta abbahagyását követően a fogyókúrázó visszatér korábbi életmódjához és több kilót szed vissza, mint amennyit leadott. A legtöbben először a gyors, de annál egészségtelenebb módszert választják a kilók ellen. Pedig megfelelő mozgással és táplálkozással lassabb, de biztosabb eredményt érhetünk el, mint drasztikus fogyókúrával. Persze egészségesebb életvitel mellett is vissza lehet esni, de ilyenkor már kevesebb az esély arra, hogy robbanásszerűen rakódjanak le ránk a kilók. A mozgással könnyedén leadott kilók bizonyítottan ritkábban vándorolnak vissza, ráadásul a fogyás ilyenkor bőrünket sem viseli annyira meg.

A jojó-szindróma veszélyei

A hirtelen jött fogyás-hízás megterheli a szervezetet, látványos jelei lesznek a testen, mint például a narancsbőr. A gondot azonban legfőképpen nem az esztétikai problémák jelentik, hanem az, hogy szervezetünk a különböző méreganyagokat a zsírszövetben raktározza. Ha tehát a fogyókúra nem párosul megfelelő folyadékfogyasztással és méregtelenítéssel, illetve lúgosítással, akkor a felszabaduló méreganyagok és szerves savak egészségünkre is káros hatást gyakorolnak.

A megoldás

A túlsúlyhoz vezető kalóriaraktározás oka, hogy olyan táplálékokat fogyasztunk, amelyekből a szervezet nem képes kinyerni az izomépítéshez szükséges alkotóelemeket, és az értékes összetevők hiányában csupán a zsírsejtek mérete növekszik. Ezzel szemben az afrikai mangó mag kivonat úgy erősíti az izomzatot, hogy a felhalmozódott zsírréteg lebontásából nyerhet a szervezet energiát. Gátolja a zsírfelszívódást, gyorsítja az anyagcsere folyamatot és emellett csökkenti az étvágyat, ami növeli a fogyókúra hatékonyságát. A teljesen természetes anyagokból készült kivonat gyors súlycsökkenést garantál. Fél év alatt mintegy 15 kilótól szabadulhat meg a szer fogyasztója. Emellett a kivonat rákellenes hatása is bizonyított. Afrikában az őslakosok már több száz éve fogyasztják a mangó magot, mert egészséges zsírokat, rostot és fehérjét tartalmaz. Valamint azon a vidéken, ahol gyakorta nincs élelem, a mangó mag rágcsálásával egy időre elűzhetik az éhségérzetet. Az elmúlt évben az Amerikai Egyesült Államokban megrendezték a kövér családok fogyókúrás versenyét, melyen az afrikai mangó mag kivonat vitte el a pálmát.

Ha tehát már az összes kipróbált fogyókúrás módszerrel csődöt mondtunk, adjunk egy lehetőséget az afrikai mangó mag kivonatnak.

Dávid Ildikó

Vissza