HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Kétszáz éve született Szemere Bertalan „Borsod áldott földén”

2012. július 23. (hétfő) 13:38
 
A születésnapi tortán kétszáz gyertya égne. A megemlékezésnek, a köszöntésnek biztos örülne az ünnepelt, Szemere Bertalan politikus, író – mert róla van szó –, de nem a képtelen meglepetés ötletén csodálkozna igazán, hanem azon, hogy az ő kézzel írott verseit nemcsak őrzi a megyei könyvtár, de bárki számára elérhetővé tette – online.

 

„Hazatalált-e Szemere Bertalan jobbik része? Eszméi, művei hazataláltak-e?” ¬– tette fel a kérdést egyik akadémiai előadásán Albert Gábor író, a Szemere-életmű egyik kutatója. A válaszok a kérdőjelekben vannak. De egy ilyen jeles évforduló jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet Szemere Bertalan munkásságára.
A megemlékezéshez elegendő okot adna az is, hogy 1812. augusztus 27-én a borsodi Vattán született Szemere Bertalan, aki jogi tanulmányai és külföldi utazásai után Borsod vármegye főszolgabírójaként, majd másodalispánjaként, végül alispánjaként, később országgyűlési képviselőként, 1848-as belügyminiszterként, Kossuth kormányzósága idején miniszterelnökként szolgálta hazáját. Persze az életrajzi adatoknál sokkal többet megtudhatunk róla, ha kezünkbe vesszük írásait, naplójegyzeteit, levelezését. A nyugati utazásai alapján készült írásait tartalmazó Utazások külföldön című kötete az 1840-es megjelenés után siker könyv, kortársai számára „kötelező olvasmány” lett. De ma is érdemes követni őt Bécsben, Prágában, Lipcsében, Drezdában, Berlinben, Magdeburgban, Párizsban, Londonban... A kortörténeti tények mellett olyan gondolatokat is megfogalmaz, amelyek számunkra is megfontolásra érdemesek. Azt írja például: „ifjaink, mielőtt pályára lépnének, menjenek utazni; nem gyönyörért pusztán, de tanulságért, nem elveszve a külföld csodálásában, hanem mindig emlékezve a hazára. A tésztába, mely erőtlen, élesztőt így kell hordani; a kandalló tüzébe, mely hamvadoz, szellő kell, hogy égjen ismét.”

[2_960] SzemereKonyv2.jpg

A miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár Szemere Bertalan levelezésének, naplóinak újabb, kölcsönözhető példányai mellett könyvritkaságokat is őriz. Igazi különlegesség az 1838-ban Kassán megjelent kis könyvecske: a Terve egy építendő javító-fogháznak a 'magány-rendszer' elvei szerint. Az 1854-ben Párizsban készült kőnyomatos kéziratmásolat, a Lombok és töviskék pedig igazi kuriózum. A forradalmi jellemképek alcímmel megjelent verseskötet annak idején is csak kevesekhez jutott el, ma viszont már bárki elolvashatja: a megyei könyvtár elkészítette a Lombok és tövisecskék elektronikus másolatát. Keresse a megyei könyvtár honlapján: rfmlib.hu, a Borsodi Digitális Könyvtárban!

-pg-

[1_960] SzemereKonyv1.jpg

Vissza