HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

István király üzenete a fiataloknak

2012. augusztus 16. (csütörtök) 21:17
 

A világ legnagyobb ifjúsági mozgalma a keresztény értékek mellett elkötelezett, politikamentes cserkészmozgalom, amely a kommunizmus kényszerszünete után hazánkban is újjászületett. A fiatal és öregcserkészekkel országszerte találkoznak majd az augusztus 20-i ünnepségeken, mert nemzeti ünnep cserkészek nélkül elképzelhetetlen.

Az internet korában mennyire fogékonyak a fiatalok a keresztényi értékeken, normákon alapuló közösségre? – kérdeztük Buday Barnabást, a Magyar Cserkészszövetség elnökét.

[1_180] BudaiBarnabas.jpgAttól függ, hogy a fiatalok melyik korosztályáról van szó. A 15-16 évesek kezdenek önállósodni, de előtte a szülők döntése. Lényeges, hogyan vezetjük fel, ha tiltásnak fogalmazzuk meg, akkor nyilván nem jól. Ezzel szemben az a lényeg, hogy ez egy nagyszerű lehetőség a fiatalok számára, ahol jó közösségben lenni, de vannak bizonyos szabályok, amelyeket mindenkinek be kell tartania.

„Civilben” lelkész. Véleménye szerint mennyire sikerült megvalósítani az ökumenét a magyar cserkészmozgalomban?

Evangélikus lelkész vagyok. A cserkészmozgalmon belül az országos felekezeti arányok tükröződnek. Erre irányuló felmérésünk nincs, de a cserkészek úgy 70 százaléka katolikus lehet, a többiek pedig protestáns felekezetekhez tartoznak, még adventista csapatok is vannak. Az ökumenére nagyon erősen törekszünk, azonban nehéz ott megvalósítani, ahol a vezetők és a gyerekek döntő többsége katolikus, és csak egy-két protestáns van. A szándékon múlik az érvényesülése. Természetesen mindig mindent lehetne jobban csinálni.

Közeledik legnagyobb nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a. István királyunk üzenetét hogyan foglalná össze a fiataloknak?

A szentek közösségében mi is hiszünk, a római egyházban alkalmazzák a szenteket, mintegy példa állításként a közösség elé. István király mindent megtett azért, hogy összefogja az országot. Ennek érdekében, ha kellett erős kézzel intézkedett, de nem az erős kezet ünnepeljük, hanem azt, hogy messzire nézett előre, távlatokban gondolkodott, s ennek rendelt alá mindent. Augusztus 20-a nemcsak katolikus ünnep, hanem az államalapítás ünnepe. A protestáns értékekkel is összhangban áll.

Vissza