HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Jönnek a csúszós sportok

2007. november 27. (kedd) 11:22
 
Bánkúton és Abaújszántón akár villanyfénynél is síelhetünk. Egyelőre ugyan csak pár nap erejéig, de már kimutatta a foga fehérjét a tél. Egyelőre ugyan csak pár nap erejéig, de már kimutatta a foga fehérjét a tél, 30 centis hó borította be a Bükk-hegység magasabban fekvő részeit. A szokatlanul korai telet kihasználva beindult a bánkúti síközpont is.

Igaz, a Bükk nem a Tátra, itt ritkán marad meg ilyen korán a sportolásra alkalmas hó. Így történt most is. „Három napot mentünk. Utána le kellett állni, mert a pálya alkalmatlanná vált a síelésre. Reménykedtünk, hogy legalább éjszakánként fagyni fog, és így kihúzzuk a nappali felmelegedéseket, de nem így alakult, erősen olvad. Kellene 10-15 centi friss hó” – magyarázta Kovács Zoltán, a síközpont vezetője. Az üzemeltetőkön nem múlik majd az igazi szezonstart. Felkészültek, elvégezték a szükséges karbantartásokat, ha tehát lehullik a hó, egy napon belül indulhatnak a felvonók. És akkor nemcsak napközben, hane akár sötétedés után, este is síelhetnek a sportbarátok, ugyanis a központ több kivilágított pályával is rendelkezik. Mint megtudtuk, szezonban szerdán, pénteken és szombatonként lesz villanyvilágításos esti síelés. Hétköznaponként, mivel kisebb az igény, 2-3 felvonóval üzemelnek majd, hétvégén pedig igény szerint valamennyit beindítják.

[357_1_960.jpg] Ho.jpg

Ágyúzott hó

Mivel a központnak van hóágyúja, ha tartósan hidegre fordul az időjárás, akár mesterséges hóból is csinálhatnának pályát, legalábbis elméletileg. Valójában azonban nem megoldott a sporttelep vízellátása. „Kevés a vizünk, nincs annyi, hogy elég legyen egy teljes pályára, csak a meredekebb szakaszokon kikopó részeket pótoljuk, javítjuk a géppel” – tudtuk meg Kovács Zoltántól.

 

A SÍPÁLYÁK MEGYÉJE

Domborzatának köszönhetően Borsod-Abaúj-Zemplén minden nagyobb tájegységén található kiépített, felvonóval ellátott sípálya. A BÁNKÚTI SÍKÖZPONTBAN 8 kezelt sípálya van 1750 méter hosszúságban Külön szánkópálya és sífutópálya (3500, 5000, 8000 méter hosszban). A síelőket 4 tányéros és 4 tolókaros felvonó szolgálja ki. Érdeklődni a www.bankut.hu honlapon vagy a 46/390-135 és 46/390-182 telefonon lehet. BÜKKSZENTKERESZTEN 2 darab 300 méteres pálya található, amelyet szezonban 2 kampós felvonó szolgál ki. Információ: a 30/402-2759-es telefonon. RÉPÁSHUTA határában is van egy sípálya, amihez tányéros felvonó tartozik. Információ: 46/390-113-as telefonon. TOKAJBAN a Kopasz-hegy oldalában található a sípálya, amelynek hossza 300 méter. A síelőket egy kampós felvonó szolgálja ki. Információ: 47/352-259-es telefonon. SÁTORALJAÚJHELYEN a város fölötti hegyekben két pályát lehet találni, hosszuk összesen 1500 méter. Két kampós felvonó és egy ülőszékes libegő áll a sportolni vágyók rendelkezésére. A kirándulóknak is érdemes libegőzni egyet. A libegő hossza 1334 méter, a szintkülönbsége 374 méter. Információ: 47/332-346-os telefonon. ABAÚJSZÁNTÓN a Sátorhegy oldalán alakítottak ki sípályát, amely hossza 250 méter. Szezonban drótköteles felvonó működik. A pálya kivilágítható, így éjszakai síelésre is alkalmas.

[357_2_300.jpg] Bankut.jpg

Csak téli gumival!

Csak a téli időjárási és útviszonyokra jól felkészített gépkocsival induljanak el a Bükkbe kirándulni. Az sem árt, ha a csomagtartóban ott a lánc, mert nagyobb hó esetén a hegyi utak egy részén nem csak szükség van rá, hanem táblával jelzett helyeken használata kötelező is. S ez nem felesleges óvatosság, mert itt még a hótoló is elakadhat. A hóláncot már a behavazott emelkedő előtt tegyük fel. Nem szabad túl szorosan felszerelni, a lánc öntisztulása miatt szükséges, hogy legyen némi „játéka”. A megengedett legnagyobb sebesség hólánccal 50 km/h! Hosszabb, takarított útszakaszokon vegyük le a láncot, ilyenkor ugyanis az út, a gumi és a hólánc is sérül.

 

Vissza