HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Felújították a harsányi iskolát, indulhat a tanév

2012. augusztus 31. (péntek) 17:16
Harsány a jobb módú települések közé tartozik, így nem csoda, hogy az önkormányzata fontosnak tartja, az oktatás, nevelés támogatását, a jövő szolgálatát és a fejlesztésre (önrészre) is tud költeni. Az önkormányzat, mint fenntartó 2011-ben 56 millió forintból korszerűsítette az oktatási intézményt, melyet az idén több mint 100 millió forintos fejlesztés követett. Az új tanévet Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár nyitotta meg péntek délután a megújult iskolában.

Tavaly az iskola és óvoda belseje teljesen megújult, akadálymentessé vált és új tanteremmel, tornaszobával, modern nyelvi laborral bővült. Egy új aula épült, amelyben helyet kapott a lift. Új ajtók kerültek felszerelésre és megújultak a külső és belső burkolatok, járófelületek is. Az óvoda épületében új mosdóhelyiség került kialakításra. A környezettudatosság jegyében az áram- és melegvíz ellátást mini naperőmű és napkollektor biztosítja. A diákok modern digitális táblák segítségével bővíthetik tudásukat.

Az épület mellett megújult az iskola oktatási rendszere is. 2011. szeptembertől indult a mára már a diákok és a szülők körében egyaránt nagy népszerűségnek örvendő Ökoiskola program. E jövőbemutató tanrendszer keretében az intézmény nagy hangsúlyt fektet a fenntartható, természettudatos, egészséges, sportos nevelésre, melynek keretében számos múzeumpedagógiai órán, környezetvédelmi rendezvényen, természeti környezetben lévő tanórán, erdei iskolai foglalkozáson, túrán, projektnapon, kistérségi, megyei vetélkedőn vehetnek részt a tanulók. Ezt az iskola az önkormányzat és az ország egyik közkedvelt, Harsányban található kalandparkja és erdei iskolája között fennálló együttműködés keretében tudja biztosítani a diákoknak. A program eredményeként iskolánk Ökoiskola címet nyert, mely a hazai közoktatásban a fenntarthatóságért adható legmagasabb állami elismerés.

Az ökoiskola program mellett 2011. szeptemberétől az intézményben egy ún. tanulószobai rendszert vezettek be, amelynek keretében a gyerekeknek lehetőségük van ingyenesen az angol és német nyelvet, a matematikát, számítástechnikát emelt szinten tanulni, valamint néptánc, judo, labdarúgó és kézilabda foglalkozásokon részt venni. A „Tanulni jó” tudásfejlesztő tréningek jótékony hatása a tanulók eredményeink minőségén mérhető. A labdarúgó edzéseknek kiváló helyszín a község világítással ellátott műfüves focipályája. A gyerekek már az óvodában elkezdhetik az angol nyelvismeretek elsajátítását.

Az idén tovább fejlődött az intézmény az önkormányzat, több mint 100 millió forintos győztes energetikai pályázatának eredményeként. A projekt a nyílászárók cseréjét, az épület szigetelését, valamint a komplett új zöldenergián alapuló fűtésrendszer fűtésrendszer kiépítését foglalta magában. A felújítást végző cég szakemberei 86  ablak, 10  ajtó cseréjét, 2db100kw-os faaprítékkal működő kazán, 1568 méter fűtéscső, 116 db radiátor és 12 db, 60 m2 összfelületű napkollektor beépítését végezték le.

A fűtési kiadások visszaszorítása érdekében az önkormányzat a projekt részeként egy új technológiát, az aprítékos kazánok beépítését valósította, meg amelyhez a szükséges alapanyagot a közmunkások állítják elő. A projekt összköltsége 100 millió forint, amiből  elnyert támogatás 85.501 millió forint, a többi az önkormányzati önerő.

A harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskolában tették le az alapjait a Kiss Kata Kiss Kata zenekarhoz köthető „ A zene benned van című” oktatási módszernek, melynek bevezetésével a Köznevelési Törvény iránymutatásai szerint szeretnénk a gyermekeknél játékos formában a népzene, a néptánc és a néprajz segítségével erősíteni a nemzeti identitástudatot és a hagyományok tiszteletét.

Vissza