HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Az életnek tanulnak

2007. november 27. (kedd) 15:44
 
Fodrászok, autószerelők egy fedél alatt a kazincbarcikai Surányiban. A megyei fenntartású Surányi Endre Szakképző Iskola és Kollégium nagyságát valamelyest érzékelteti, hogy jelenleg nappali tagozaton 48 osztályban 1570 tanuló tanul. A Kazincbarcikán található intézményben szakiskolai végzettséget és érettségit is adó szakközépiskolai képzés folyik.


[360_3_t.jpg] VattayJozsef.jpg

Az intézmény gépészet, elektrotechnikaelektronika, kereskedelem-marketing, vendéglátás-idegenforgalom, közgazdaság, ügyvitel, vegyipar és egyéb szakmacsoportokban képzi tanulóit. Emellett nyelvi előkészítő évfolyammal induló, 5 évfolyamos szakközépiskolai képzést is nyújt. A tárgyi és a személyi feltételeket egyaránt úgy alakították – mondta lapunknak Vattay József, az intézet igazgatója –, hogy a képzés minden szempontból megfeleljen a munkaerő-piaci igényeknek. Akik érettségi után nem tanulnak tovább, itt az intézetben szakmát szerezhetnek. Az iskola, a magas színvonalú szakmai gyakorlat érdekében, több mint száz céggel áll kapcsolatban. A BorsodChemmel különösen szoros az együttműködés, hiszen e cég területén gyakorlatilag „saját” tanműhelyük működik. 2003–2006 között részt vettek a Szakiskolai Fejlesztési Programban, fejlődésükhöz, felszereltségükhöz és felkészültségükhöz hozzájárult az is, hogy az elmúlt 5-6 évben mintegy 130-140 pályázatot valósítottak meg. A jövő évtől kezdve országszerte új, moduláris rendszerű és kompetenciaalapú országos képzési jegyzék szerint kell beiskolázni a szakképzési évfolyamokra. A „Surányi” két szakmacsoportban (kereskedelem- marketing és a gépész szakmacsoportban) már az idén ennek megfelelően indította a képzést.

[360_4_300.jpg] Fodraszok.jpg

Ha majd végzek...

Tóth Alexandra tavaly férfi klasszikus hajvágás és szárítás kategóriában országos 3. helyezést ért el a tanulmányi versenyen. A terveiről így beszélt: „szeretnék saját üzletet nyitni, de lehet, hogy továbbtanulok… Mindig szívesen foglalkoztam emberekkel, és a divat is érdekel. Már kiskoromban is folyton megnyirbáltam a Barby babáim haját…”
Németh Marianna: 12. osztályba jár, ő országos 8. helyezést ért el nappali női (hajszárítással készített frizura) kategóriában. Ami pedig a jövőt illeti, elképzelései konkrétak: „Szeretnék Debrecenben a Csokonai Színházban fodrászként elhelyezkedni.”

Gyakorlat élesben

Az intézményen belül csúcstechnikát is felsorakoztató tanműhelyekben, tankabinetekben, tanirodákban tanulhatnak, gyakorolhatnak a diákok. Azon szakmacsoportokban, ahol ez lehetséges, szakképzett oktatók irányítása mellett. A fiatalok valódi megrendelőknek, valódi szolgáltatást nyújtva, „élesben”
dolgoznak. Vagyis, nem zárt világban, mű ”körülmények” között sajátítják el a szakma fortélyait, hanem az iskola által létrehozott igazi vállalkozásokban. Az intézmény például két élelmiszer- és vegyi-áru tanboltot működtet a városban.

[360_2_300.jpg] Boltosok.jpg

A szakács és pincér tanulók ott vannak Barcika és a környék meghatározó rendezvényein. Az autószerelő, karosszérialakatos tanulók pedig mindazt elvégezhetik a tanműhelyekben, amit később, a nagy betűs életben is tenniük kell. De folytathatjuk a sort a fodrászműhelylyel, amely szintén népszerű a lakosok körében, és vállalnak bérmunkát az elektronikai illetve a gépészethez kapcsolódó műhelyeikben is. Dupla haszon ez a rendszer: pénzt hoz, és a fiatalok is szívesebben tanulnak ilyen feltételek mellett… A szolgáltatásaik tarifái versenyképesek, és megfelelnek a törvényi előírásoknak.

[360_1_300.jpg] Autoszerelok.jpg

Lipcsei ma is hálás

[360_5_t.jpg] Lipcsei.jpg

„Nem voltam valami jó tanuló, inkább a focira koncentráltam. Bekerültem a Barcika felnőtt csapatába és az ifjúsági válogatottba, így sokat hiányoztam, de leérettségiztem” – elevenítette fel a másfél évtizedes történetet Lipcsei Péter a sokszoros válogatott labdarúgó, a Ferencváros csapatkapitánya, aki a Surányi jogelődjében tanult. „Akkor még nem Vattay tanár úr volt az igazgató, de sokat segített. Sok jót kaptam Kolics Gábortól. Köszönettel tartozom nekik” – mondta az ismert labdarúgó.

 

 

Vissza