HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Bihall Tamás: A BOKIK-nak nincs kicsi és nagy

2012. október 11. (csütörtök) 15:49
 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) október elején tartott küldöttgyűlése újabb négy évre megerősítette tisztségében Bihall Tamás elnököt.  

- Régi motoros a kamarában, milyennek látja a gazdasági érdekképviselet helyzetét?

- Már 18 éve vagyok a kamara elnöke. A modern időszámítás szerint 1994-ben alakult a testület, valójában 133 éve. A kamara hullámvasútként működött. A kötelező tagság sok bizonytalansággal járt, mire beállt volna a rendszer megszüntették és a tagság, valamint a bevétel jelentős része elment. Aztán talpra állt a kamara és mára az egyik legerősebb pozícióban van. A jogszabályi háttér és a kormányzati törekvések adta lehetőséggel élve a kamara kiépítette a hálózatát. Minden okunk megvan azt gondolni, hogy erős tényező.

- Borsod-Abaúj-Zemplén gazdaságával kapcsolatban is optimista?

- Gazdasági válságot élünk. Éppen azt figyelhetjük meg, hogy minél nagyobb a baj, a vállalatok annál inkább úgy érzik, szükségük van segítségre, amit a kamara igyekszik megadni. A megyében igen magas a munkanélküliség és alacsony a beruházási kedv. Ez részben a nemzetközi környezet bizonytalanságából ered, elég például az árfolyam ingadozásra utalni, amely megjelenik az üzemanyag árakban, nem mindegy, hogy 300 vagy 500 forintért tankolnak… A bajokat orvosolni kell. A kamara próbálja ebből kivenni a részét a saját keretei közt, szakképzéssel, kereskedelemfejlesztéssel, a Széchenyi kártyával csak itt, a megyében 100 milliárd forintot helyeztünk ki a vállalkozásokhoz, ami óriási pénz. A hatóságokkal is együttműködünk, hogy például ne büntetéssel kezdjék, hanem informálással, felkészítéssel segítsék a vállalkozásokat. Erősítjük az együttműködést a gazdasági szereplők közt. Jó adottságú a megye logisztikai szempontból, az ipari kultúra még nem tűnt el, relatíve olcsó az élet. Szükség van egy programra, ami ezeket az előnyöket alapul véve építkezik.

- A nagyok mellett a kicsiket is képviselni tudják?

- Nagyon strukturált a szervezet, a 4 tagozat és 23 osztály a gazdaság szerkezetét hűen tükrözi. Nem az én feladatom, hogy több ezer felé figyeljek, hanem a szervezeté. Ezért volt a választás egyben a csapat kialakítása is. Azért dolgozunk, hogy megtaláljuk a közös eredőt. 

Vissza