HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

Kern András „Ezek a dalok túlélték az évtizedek változásait.”

2012. október 11. (csütörtök) 16:33
 

Vígszínházbeli sikere után koncertkörútra indul Kern András. A Kossuth-díjas művész az ország nagy városaiban, köztük Miskolcon több mint negyedszázad érzéseit és hangulatait kelti életre. Olyan dalokat énekel, amelyeket mindenki ismer és dúdol, amelyek rólunk és nekünk szólnak.

- Szeptember 9-én a Magyar Dal Napján volt az első koncertje a Vígszínházban. Akkor azt nyilatkozta, hogy izgul egy kicsit. Túl van a tűzkeresztségen. Milyen érzés?

- Jobb érzés, mint előtte. Igazi nagy siker volt. Túl vagyok azon a félelmen, hogy vajon hogyan fogadják, és most már nincsenek kétségeim afelől, hogy az embereknek tetszik-e vagy sem. Úgy vettem észre, hogy szeretik a dalaimat, és elfogadnak ebben a tőlem eddig idegennek vélt műfajban is. Azelőtt semmilyen gyakorlatom nem volt a koncertezésben. Heilig Gábor barátommal rengeteget gyakoroltunk. A nyár azzal telt el, hogy üldögéltünk a Balaton partján: beszélgettünk, próbáltunk, beszélgettünk, próbáltunk és egyszer csak összeállt az egész koncert.

- Milyen indíttatásból kezdett el koncertezni?  

- A Vígszínházban néhány éve rendszeresen megünnepeljük a Magyar Dal Napját. Eszenyi Enikő a színház igazgatója idén Fesztbaum Béla kollégámat kérte fel, hogy találjon ki valamit. Én lettem ez a valami. Egyébként korábban már többen is mondták, hogy koncertezzek, de eddig valahogy nem volt hozzá bátorságom. Valahogy mindig úgy éreztem, hogy természetesebben mozgok a színpadon vagy a stúdióban. Mára már ezek a kétségek is lassan elmúlnak.

- Mi izgatja ebben a műfajban?

- Egy koncertnek teljesen más a hangulata és mások a fortélyai is, mint egy színházi előadásnak, filmnek vagy egy lemezfelvételnek. Itt a ritmus és a zene diktál, ha elront valamit az ember, nem nagyon lehet kijavítani. A dalokkal egyébként olyan dolgokat tudok elmondani, amiket másképpen nem. Se színházban, se filmen, se rádiójátékban, se tévében.

- Harminc év alatt csaknem 70 dala jelent meg, amelyek szövegét nagyrészt Ön írta. Milyen számok lesznek a miskolci koncerten? 

- A legkedvesebb dalaimat fűztük egy csokorba. Minden lemezemről a legjobbakat: a koncert címadó dala a Lövölde tér mellett, például a Hé, 67!, a Pincér-rock, a Semmi baj, Te majd kézen fogsz és hazavezetsz, de a legnagyobb slágerek mellett a ritkábban hallott számok is elhangzanak majd.

- Miről és kiknek szólnak a dalok?

- Ezek a dalok a kor krónikái, kis hozzászólások a világhoz. Össze- és kikacsintások emberekkel és emberekről. Rólam, mindannyiunkról és mindenkinek szólnak. Érdekesek, furcsák, különösek, fanyar humorúak. 3-4 perces, amolyan pop-rock dalok. Leginkább természetesen a korosztályomnak szólnak, de ezzel a kijelentésemmel nem szeretném kizárni sem a fiatalabbakat, sem pedig az idősebbeket.

- A ’80-as években jelentek az első dalai. Ön szerint változott azóta valami?

- Semmi sem változott. Úgy látom, hogy a politikai és a társadalmi változások nem változtatták meg az emberek hangulatát. Az enyémet sem, így a dalok hangulatai és életérzései sem hangolódtak át. Én például most sem érzem magam szabadabbnak, mint mondjuk a ’80-as években. Élünk, ahogy szoktunk, mi magyarok: szomorkásan, mint mindig. Legfeljebb egy kicsit öregebbek lettünk. Ezek a dalok túlélték az évtizedek változásait. Talán pont ezért, pont a kortalanságuk miatt maradtak meg az emberek emlékezetében.

- Kik lesznek a vendégek?

- Hernádi Judit és Heilig Gábor. Hernádi Judittal már többször énekeltem együtt. Kernádi címmel közös lemezünk is megjelent. Miskolcon erről a lemezről is éneklünk majd dalokat. Majdnem mindenem lemezemnek Heilig Gábor volt a zenei vezetője, több dalom zeneszerzője és szövegírója is. A mostani koncertnek ő a zenei producere és a zenekar vezetője. A gitározás mellett énekelni is fog. A koncertet Gátos István és zenész kollégái kísérik, azaz élő zenei koncert lesz.

- Milyen érzésekkel várja a miskolci koncertet?

- Jó lesz. Szeretném, ha jól sikerülne. Szeretném, ha a korosztályomon kívül az idősebbek és a fiatalabbak is eljönnének.

B. Cs.

Vissza