HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

A megyei könyvtár hatvan éve – hat bekezdésben

2012. október 8. (hétfő) 14:36
 
- Hatvan évvel ezelőtt, 1952. október 26-án nyílt meg Miskolcon a megyei könyvtár a volt Kereskedelmi és Iparkamara épületében, a mai MTA-székházban (Szabadság tér 3.). Az évforduló alkalmából október 15-én emléktáblát avatnak az eredeti helyszínen, a mai, 1972-ben birtokba vett népkerti tékában pedig szakmai tanácskozást rendeznek ezen a napon, és bemutatják a könyvtár történetét feldolgozó új könyvet is.

- Jelenleg közel 600 ezer dokumentum – könyv, cd, dvd, videokazetta, kotta –, valamint számtalan folyóirat, hetilap, napilap, apró nyomtatvány – meghívó, plakát, képeslap, fotó – található a könyvtárban. De hogy valóban megtaláljuk a keresett kiadványt, hogy ne vesszünk el az információk tengerében, az itt dolgozó könyvtárosok igyekeznek minél alaposabban feltárni, hozzáférhetővé tenni az ismereteket.

- A könyvtár történetét bemutató – dr. Prókai Margit és Venyigéné Makrányi Margit által szerkesztett – 60 év a Megyei Könyvtár életéből című kötetnek köszönhetően nemcsak az intézmény múltját, jelenlegi helyzetét ismerhetik meg az érdeklődők, de rácsodálkozhatnak a könyvtár különleges szolgáltatásaira és legféltetettebb kincseire is.

- A II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár legrégebbi könyve egy 1545-ből származó Plautus-kötet, és igazi különlegesség az 1605-ben kiadott 11 nyelvű Calepini-szótár. Ezeket természetesen páncélszekrény tartják, és még számtalan olyan kiadvány van itt, amely csak helyben használható.

[1_960] Olvasok.jpg

- A legtöbb dokumentum – könyv, film, hangfelvétel, kotta, nyelvi oktatócsomag – kölcsönözhető, sőt, a technika fejlődésének köszönhetően a Gyermekkönyvtárban önkiszolgáló kölcsönző is működik. Az újság- és  folyóirat-olvasás, könyvkölcsönzés, zenehallgatás mellett ma már természetes az internetezés. Saját géppel, ingyenesen is elérhető innen a világháló, így a könyvtár digitalizált dokumentumai is.

- A születésnapi tanácskozás témája többek között a hazai könyvtári rendszer jelenlegi átalakítása. A következő év elejétől új korszak kezdődik a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár életében is. A jövő terveinek ismertetése is megérne még vagy hatvan bekezdést...

-pg-

Vissza