HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
élet-helyzet

Nagyváradi költő állampolgári esküje Borsodszentgyörgyön

2012. október 17. (szerda) 08:47
 
Boldog vagyok – ezek voltak Tüzes Bálint első szavai magyar állampolgári esküjét követően. A nagyváradi pedagógus-költő hozzátette: az eskü akkor igazán eskü, ha közösségben mondja az ember, ezért választotta keretnek a szent misét, mert a hívek közössége az ő közössége is.

– A költő szavával élve neked két hazát adott az Isten, nekem egy volt, az is elfogyott. Mi Erdélyben a két haza közül örökül már csak egyet kaptunk – mutatott rá a történelmi körülményekre Tüzes Bálint. – Egy pillanatig sem akarok itt élni, én a szülőföldön maradok. De papír is kell arról, hogy Magyarországhoz tartozom. Már 2004 után eldöntöttem, csak azért is megszerzem ezeket a papírokat. Szent István-napra 2012-ben ez is sikerült. Borsodszentgyörgyöt azért választotta helyszínként, mert jó barátságot ápol a község polgármesterével, Németh Gyulával. Így már korábban is járt a településen, irodalmi est vendégeként, ahol Életfaárnyék című kötetének verseivel ismertette meg a közönséget. Kedvesen fogadták, nyitottak voltak irodalmi tevékenységére, és Nagyvárad rohanó élete után megtetszett neki a kis észak-borsodi zsákfalu. Most pedig Borsodszentgyörgy templomában, a Sipos Zoltán plébános által celebrált római katolikus szentmise keretében, 2012. augusztus 17-én délelőtt tett magyar állampolgári esküt Tüzes Bálint.

[1_960] TuzesBalint.jpg

A 60 éves, nyugdíjas magyar-francia szakos tanár, költő, a nagyváradi Reggeli Újság publicistája rendszeresen jelenteti meg verseit a napilapban. Ötvenéves korában 33 versből álló kötetet adott ki, műveinek teljes rendezését viszont inkább másokra bízza. Ady Endrét Nagyváradon az a Fehér Dezső fedezte fel, aki Disznósdon (ma Borsodszentgyörgy) született, majd tanítóként került Nagyváradra és szerkesztőként a város meghatározó irodalmi személyisége lett. Erre a szálra akadt rá a polgármester, ez köti ma össze a bihari 200 ezres Nagyváradot – amelynek 25 százaléka magyar – Borsodszentgyörggyel.

K.I.

Vissza