HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Chipsadót vetnek ki a dohányra és alkoholra is

2012. október 23. (kedd) 17:36
 
Egyre mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki szándékosan rongálja az egészségét, ugyanis a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület korábbi javaslatát megfogadva az Országgyűlés úgy döntött, hogy a dohánytermékek és az alkohol után is „chipsadót” kell majd fizetni.

Dr. Csiba Gábor, a Megyei Kórház főigazgató-főorvosa, mint a szövetség elnöke közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyben tájékoztatott: örömmel értesültek az Országgyűlés október 15-én elfogadott döntéséről, amely értelmében a „chipsadót” kiterjesztik újabb termékekre. Emlékeztetett, hogy az egyesület 2010 nyarán vetette fel először a népegészségügyi termékdíj ötletét, ami a 18 pontos akciótervük egyik elemét képezte.

Az egyesület a javaslat indoklásában kifejtette, hogy a népegészségügyi termékdíj (amit csak chipsadóként emlegetnek) bevezetése hasznos a társadalom számára, egyfajta prevenciót közvetít az emberek felé, másrészt többletforrást teremt az egészségügy számára, amely az ágazatban dolgozók bérezésére is fordítható.

Az egészségtelen élelmiszerek (például túl sós vagy agyonédesített rágcsálnivalók) után az egészségre káros élvezeti cikkek körébe tartozó dohánytermékekre és az alkoholra is többlet adót vetnek ki, ezzel is csökkentve a társadalombiztosítás által fizetendő kezelések, gyógyítás horribilis költségeit.

Vissza