HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
ajánló

Rádiótörténeti kiállítás az egyetemen

2012. november 11. (vasárnap) 16:13
 
Állandó rádiótörténeti kiállítás nyílt a Miskolci Egyetemen (C/1 épület I. emelt). A Németh Ernő és R. Nagy József készülékeiből összeállított tárlaton csaknem kétszázötven rádió, számos kísérőanyag, korabeli plakátok, ismertetők, fényképek, szöveges ismertetők tekinthetők meg.

A három részből álló tárlat részben technikatörténeti, részben idősorrendben, a rádiózás kezdeteitől a hazai rádiógyártás megszűnéséig vonultat fel készülékeket. A legidősebb készülék 1924-ből, a legifjabb az 1980-as évekből való. A gyűjtemény gerincét a hazai gyártású készülékek teszik ki, de helyet foglalnak benne német, osztrák, NDK-s, szovjet, csehszlovák, jugoszláv, illetve román, távol-keleti és amerikai rádiók is. A látogatók találkozhatnak a Pacsirtával, a Jóbaráttal, a Tündével, a Daxlival, a Pajtással vagy a Gondűzővel, a Moszkvics és a Wartburg elnevezésű asztali rádiókkal, de megtekinthetik a Horthy- vagy a Rákosi-néprádiókat is.

A kiállítással egy rádiógyűjtemény bemutatásán keresztül szeretnék felhívni a szervezők a figyelmet technikatörténetünk egyik érdekes és értékes fejezetére, a mára már csak hírből ismert honi rádiókészülék-gyártásra. Nem titkoltan vállalja azt a feladatot is, hogy az ismeretterjesztés segítségével katalizálója legyen a magyar rádióipar megmaradt tárgyai megóvásának, megfelelő helyi értéken való kezelésének. Egy gyűjtemény, az azonos típusú tárgyak látványos halmaza mindig kedvet ébreszt a szemlélőben arra, hogy hasonló tárgyait jobban megbecsülje. Hogy az öreg készülékek ne kerülgetnivaló lomként porosodjanak padláson, pincében, fészerekben, ne szemétre vetett hulladékként végezzék pályafutásukat.

A kiállítás nem csak egyetemisták előtt nyitott – időpont-egyeztetésre akkor van szükség, ha valaki tárlatvezetéssel vagy működés közben szeretné megtekinteni a számos kuriózumot rejtő tárlatot.

Vissza