HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Borsod-Abaúj-Zemplén a geotermikus hőhasznosítás központja

2012. november 16. (péntek) 17:14
 
A megyeszékhely lehet a térség egyik legnagyobb, geotermikus hővel fűtött városa, ami a Miskolci Geotermikus Projekt részeként valósulhat meg még ebben az évben. Kelet-Közép Európa legnagyobb geotermikus hőt hasznosító projektje a PannEgy Nyrt. beruházása révén jön létre, amelynek értéke eléri a 22-24 millió eurót. A miskolci geotermikus projekt méretét tekintve a Kárpát-medencei térség és Kelet-Közép Európa legnagyobb beruházása.

Hasznosuló földhő

A miskolci távhőszolgáltatásba történő bekapcsolódáson túl a társaság 2013-ban szeretné beindítani a hőszolgáltatás bekötési lehetőségét a miskolci agglomerációban is a Geo-Wendung Zrt.-vel, amellyel Mályi és Kistokaj fűtését lehetne korszerűsíteni. A rendelkezésre álló földhő hasznosítására számos elképzelés van. Az önkormányzati, ipari és lakossági hasznosítás mellett komoly prioritása van a régió adottságainak is megfelelő új munkahelyeket létrehozó beruházásoknak.
[1_300] Probafuras.jpgA fejlesztések egyik célterülete a mezőgazdaság. A geotermikus energia segítségével üvegházakat fűthetünk, így a termelt zöldség, gyümölcs olcsóbb lesz. A térség gazdái érdeklődéssel fordulnak a lehetőség felé, hiszen más kitörési pont nem kínálkozik az ágazaton belül.

Klasztert alapítottak

2011-ben  Mályi, Nyékládháza, Kistokaj, Gödöllő Önkormányzata és a Geo-Wendung Zrt. létrehozta a Geo-Nord Geotermikus Távhő Klasztert. A klaszter régiónk azon településeit kívánja összefogni, melyekben lehetőség nyílik  geotermikus távhővezeték kialakítására, a megújuló energiák kiaknázására mind az önkormányzati intézmények, mind a vállalkozások és nem utolsó sorban a lakossági hőszolgáltatás számára. Az alapítók az elmúlt időszakban közös munkával alakították ki elképzeléseiket, rendelkeznek a szükséges szerződésekkel és természetesen vonzáskörzetükben megtörtént az a geotermikus fúrás, melynek eredményei garantálni tudják a hosszú távú zöld energia biztosítását.

2013-ban indul a rendszer

„Előzetes terveinknek megfelelően 2013-ban szeretnénk elkezdeni a geotermikus távhőrendszer Mályi-Kistokaj szakaszának létrehozását A mezőgazdasági és ipari hasznosítás mellett lehetőség nyílhat a települések teljeskörű lakossági és intézményi ellátására. A beruházást, amelynek tervezési munkálatai már előrehaladott állapotban vannak, a PannErgy-vel és az önkormányzatokkal szoros együttműködésben kívánjuk megvalósítani” – nyilatkozta nemrég Lengyel Levente Geo-Wendung Zrt igazgatóságának elnöke.
Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Önkormányzata és a Geo-Nord Klaszter 2012. november 16–17-én rendezi meg Tiszaújvárosban „HATÁRTALAN ENERGIA 2012” címmel azt a konferenciát, amelynek központi témája a megújuló energiákra épülő fejlesztés. A konferencia előadói között megtaláljuk Glattfelder Bélát, a Nemzeti Megújuló Energia Platform elnökét, Európa Parlamenti képviselőt és dr. Mengyi Roland miniszteri biztost, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökét.

Vissza