HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Gere Gábor; Lelkész a gáton

2012. november 16. (péntek) 16:05
 

„Nem biztos, hogy a gáton zsoltárokat kell énekelni, dolgozni kell, s lehet, még többet teszünk a hitünkért” – vonta le a következtetést Gere Gábor  varbói református lelkész a 2010-es árvíz tanulságaként és az egyházkerület támogatásával mentőcsapatot szervezett.

- Az egyházak hagyományosan kiveszik a részüket a karitatív munkából, adományokat gyűjtenek, de a direkt katasztrófavédelmi tevékenység igen csak ritka. Honnan jött az elhatározás?

- Jó néhány varbói, köztük a gyülekezetem fiatal tagjaival elindultunk segíteni az árvízi védekezést. Edelényben, Szendrőben, Felsőzsolcán dolgozunk. Egyre többen csatlakoztak és a végén közel 800-an dolgoztak az irányításom alatt. Ezt folytatjuk új keretek közt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal együttműködve. Az egyházkerület is a kezdeményezés mellé állt és a megyei szintű, Bükk Mentőcsoport munkájában is részt veszünk.

[1_960] Felszereles.jpg

- Mekkora a csapat?

- A presbiteri konferenciát követően mintegy 200-an jelezték részvételi szándékukat. A bő csapat olyan 80 fő, a szűk, nevezzük őket „profiknak” pedig 20, ők a megfelelő képzést, felkészítést követően minősítéssel rendelkeznek. Rajtam kívül hat másik lelkész is részt vesz benne. A krízisintervenciós csoport keretében végzett lelkigondozás tekintetében elsők vagyunk az országban… Folyamatos ügyeletet adunk, hogy riasztás esetén a lehető leggyorsabban tudjunk indulni.

- A katasztrófákat nem lehet előre tervezni. Hogyan tud időt szakítani rá, összehangolni lelkészi munkájával?

- Nincs pótolhatatlan ember, ez még a lelkészekre is igaz. Amennyiben éppen mentés van, akkor helyettest kapok. Ebben a tekintetben szerencsém van, mert a feleségem is lelkész, de ha éles riasztás van, akkor egyházunk vezetése gondoskodik a helyettesítésről.

- Egy mentőcsapathoz azonban nem csak emberekre, hanem technikára is szükség van, ami sok pénzbe kerül…

- Többek közt szivattyúkat, aggregátot, vízálló ruhákat vásároltunk, több millió forintba került a csapat felszerelése és az utánfutó. Kerületi döntés alapján az egyház állta a számlát.

Vissza