HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Szélmalomharc szélerőműért

2012. november 27. (kedd) 07:39
 
Megyénkben, Felsőzsolca és Onga közt található Magyarország legnagyobb szélerőműve, amely nem véletlenül kapta a Cervantes nevet, mert gazdája Don Quijotehoz hasonlóan szélmalomharcot vív a szélmalmokért.

Cervantes impozáns tornya tiszta időben jól látható Miskolcról is, a 105 méteres torony messze kiemelkedik a Sajó és Hernád közötti sík vidékből. A három 44 méteres, karbonszálas lapát által meghajtott rotor mindig szélirányba áll.  Optimális viszonyok közt annyi áramot termel ami egy közepes város esti világításához elég.
[0_300] szélerőmű.JPG– A 2006-os felállítás óta nagyjából megy, üzemel. Meglátásom szerint hozza azt a teljesítményt éves szinten, amit terveztünk. Az átvételi árral azonban nem vagyok elégedett – jelentette ki Nagy Zoltán társtulajdonos, aki 50 százalékban birtokolja a szélerőművet. – Az energiaközpontban valakinek megsüthette a nap a fejét, mert azt szeretnék, ha előre megmondanám, hogy mikor mekkora sebességgel fog fújni a szél, vagyis előre közölnöm kellene pontosan mennyi energiát termelek. Erre hivatkozással 4-5 százalékkal szankcionálnak – panaszkodott a társtulajdonos.

A felsőzsolcai vállalkozóról tudni kell, hogy kavicsbányát működtet, korábban soha semmilyen köze nem volt az energetikához. Ezért is szokatlan, hogy komolya kockázatot vállalva belevágott a szélerőműbe.
– Világszerte trendi az ökológiai szemlélet, a megújuló energiák használatának a terjedése. Nekem is megtetszett. Az igazat megvallva csinálnék még egyet. Az építési engedélyem is meg van, de nem kapok rá kvótát. Termelnék, de nem lehet – utalt a még leküzdendő problémákra Nagy Zoltán.

Vissza